BEDRIFTSTEKNOLOGI

Oracle viser 16-kjernet Sparc-prosessor

Lover dobbel ytelse med nye Sparc T3-servere.

Oracle la fram en offensiv plan for den videre utviklingen av Sparc-prosessoren og Sparc-servere.
Oracle la fram en offensiv plan for den videre utviklingen av Sparc-prosessoren og Sparc-servere.
23. sep. 2010 - 07:36

På sitt store kunde- og partnerarrangement i San Francisco, med over 40 000 deltakere, har Oracle lagt fram en offensiv plan for den videre utviklingen av Sparc-teknologien og kunngjort nye servere basert på den nye prosessoren Sparc T3.

Sparc T3 er den første kommersielle serverprosessoren med 16 kjerner, som hver kan kjøre åtte tråder. Oracles Sparc T3-servere kommer i flere varianter, fra en bladserver med én prosessor til en fireveis rackserver som følgelig tilbyr 64 kjerner og 512 tråder. En standardtest av denne serveren etter normen SPECjEnterprise2010 har gitt betydelig bedre ytelse enn sammenliknbare maskiner fra IBM, basert på henholdsvis Power og Intel Xeon.

Den første T3-modellen, rackserveren T3-1 med én prosessor og en høyde på to U, skal være i salg i løpet av en måneds tid. Sammenliknet med forgjengeren T2 skal ytelsen være doblet. Utenom den nye prosessoren med til sammen 128 tråder – og følgelig mulighet til å kjøre 128 virtuelle maskiner – er minnekapasiteten doblet, til 128 gigabyte, mens I/O er firedoblet. Minnet er av typen DDR3. Kryptering er nedfelt i maskinvaren. Maskinen håndterer 10 gigabit Ethernet. Den kan konfigureres med opptil 16 disker og seks PCI Express-kort. Operativsystem og virtualisering følger med. Maskinen er beregnet på webinfrastruktur, mellomvare, applikasjonsutvikling, flertrådete applikasjoner, Java-applikasjoner, virtualisering og konsolidering, heter i beskrivelsen fra Oracle.

Ny server fra Oracle: Sparc T3-1
Ny server fra Oracle: Sparc T3-1

T3-serverne kjører Solaris 10 og Oracle VM for Sparc. System- og maskinvaren er tett integrert med Oracles øvrige programvareprodukter, det vil si databasen, mellomvaren Fusion og forretningsapplikasjonene. Systemene er binært kompatible med Suns Ultrasparc maskiner.

I sin hovedinnledning på Oracle Open World, la Oracles serveransvarlige John Fowler fram en ærgjerrig plan for hvordan Sparc-teknologien skal utvikles fram til 2015. En av plansjene fra hans presentasjon er gjengitt øverst i denne artikkelen. Løftene fram til 2015 er presisert i denne tabellen:

Femårsplanen for Sparc-servere lover kraftig økning i ytelse.
Femårsplanen for Sparc-servere lover kraftig økning i ytelse.
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.