JUSS OG SAMFUNN

Ordfører etterlyser forbud mot kryptofabrikker

Flere ordførere i Nord-Norge reagerer på konsekvensene kryptofabrikker har for kommunene deres, og ber om sterkere statlig regulering av industrien.

Utenfor Bygger'n på Stokmarknes er det satt opp flere kontainere for å utvinne kryptovaluta. Dette skal være ett av fire datasentre i Nord-Norge som driver med kryptoutvinning
Utenfor Bygger'n på Stokmarknes er det satt opp flere kontainere for å utvinne kryptovaluta. Dette skal være ett av fire datasentre i Nord-Norge som driver med kryptoutvinning Foto: Arne Ivar Mikalsen
19. mai 2023 - 07:23

Dagsavisen meldte i forrige uke at kryptofabrikkenes strømforbruk i Nord-Norge tilsvarer nesten hele strømårsforbruket for regionen Lofoten.

I Hadsel kommune ligger Stokmarknes datasenter, en av fabrikkene som utvinner kryptovaluta i Nord-Norge. Ordfører Lena Arntzen (H) sier til Dagsavisen at kommunene ikke kan gjøre noe, siden det er Statnett som gir konsesjon til nettilknytning.

– Vi skulle heller ha brukt kraften som går til kryptoutvinning til å gi energi til den allerede etablerte industrien i kommunene, sier hun, og viser til hjørnesteinsbedriften Nordlaks.

Dette selskapet sysselsetter over 800 mennesker, men har fått avslag på søknad om konsesjon grunnet kraftmangel, sier Arntzen.

– Verden trenger mat og proteiner – ikke krypto. Som ordfører smerter det at utviklingen i eksisterende næringsliv bremses, sier hun.

Ordfører Marlen Rendall Berg (Sp) i Fauske sier at hun etterlyser et nasjonalt forbud mot krypto-utvinning.

– Det er min personlige mening. Vi har ikke behandlet det i kommunestyret, men som ordførerkandidat for Senterpartiet i Fauske kan jeg si det, sier hun.

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock varsler konsekvenser mot Russland etter et hackerangrep i fjor.
Les også

Tyskland: Advarer Russland etter «uakseptabelt» hackerangrep

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.