BEDRIFTSTEKNOLOGI

OS X og ny iBook fra Steve Jobs

Etter utallige forsinkelser kunne Apple-sjef Steve Jobs endelig presentere Mac OS X som offentlig betaversjon på Macworld Expo i Paris i dag. Samtidig avduket han nye versjoner av iBook.

13. sep. 2000 - 16:55
Nye Apple iBook.
Nye Apple iBook.

Neste generasjon Macs operativsystem har omsider blitt presentert. Apple-sjef Steve Jobs leverte sin åpningstale med flere glade nyheter for den som er tilhenger av Apples varer. Apples neste operativsystem, som skal være en radikal endring fra nåværende OS-serie ble sluppet som 'public beta', eller offentlig testversjon.

Betaversjonen for utviklere ble sluppet i mai, og siden da har mange ventet på den sluttbruker-utgaven. OS X (tiende versjon av MacOS) skal selges gjennom Apples nettbutikk, koster rundt 270 kroner og går ut av dato i mai neste år, skriver nyhetstjenesten Macworld.

Mer tangibelt snadder ble det med Jobs' lansering av flere nye iBook-modeller. iBook har ligget lang opp på salgsstatistikkene over bærbare datamaskiner siden introduksjonen.

Vis mer

Nå tenker Apple å kapre enda flere brukere med nye farger og bedre spesifikasjoner.
De nye portable kommer i to basisversjoner og en spesialutgave (SE), i fargene eplegrønn, grå og en mørkere blåfarge enn de første versjonene som ble lansert.

Spesialutgaven kun i gråfargen Graphite, og begge versjonene vi kun selges gjennom nettbutikken AppleStore.

iBook leveres med FireWire (IEEE 1394)-inn/utgang og filmredigeringsprogrammet iMovie, slik at maskinen blir et portabelt redigeringsstudio.

iBook har også USB-port, med støtte for både ekstern lagring og USB-tilkobling av mikrofoner, og sannsynligvis muligheter for tilkobling av MIDI-utstyr og videoopptak fra analoge kamera.

Maskinen leveres med versjon 9 av operativsystemet, og har stort sett alt en standardbruker trenger av programvare installert på forhånd.

AppleWorks for vanlige tekst- og grafikkbehov, MS Internet Explorer og Netscape Navigator for surfing, MS Outlook Express for e-post og Palm Desktop Organizer for synkronisering med Palm lommedatamaskiner.

Sammen med videoredigeringsprogrammet iMovie, som kan ha vært direkte årsak til at Microsoft inkluderte Windows MovieMaker i sitt nyeste slipp, Windows ME.

I forbindelse med slippet av OS X laget Apple en nettside der testere kunne utveksle erfaringer. Denne vil også åpnes for de som ønsker å evaluere sluttbrukerversjonen.

OS X kan ikke kjøre all programvare som nå eksisterer for OS 9, men leveres med blant annet Internet Explorer, QuickTime og en musikkspiller for CD-er og MP3. OS X kan installeres på alle de nyeste modellene av Apples maskiner, og kan kjøres i 'Classic' modus for å få nytte av de programmene man har fra før.

Macworld har sammenlignet OS 9 og OS X, og melder om en del endringer i hvordan skrivebordsflaten ser ut. Apple har blant annet tatt opp Windows' verktøylinje på bunnen av skjermen, i tillegg til annen funksjonalitet for å navigere i filer og mapper.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra