Outsourcing rammer ansatte i Digimaker

Norske Digimaker har hatt internasjonal suksess, men billige indere presser ut norske jobber.

Norske Digimaker har hatt internasjonal suksess, men billige indere presser ut norske jobber.

Det lille norske programvareselskapet Digimaker var blant de første selskaper som etablerte seg i provinsbyen Bangalore i India med en norsk sjef og 20 indere. Selskapet har utviklet sitt eget portalrammeverk til et nordisk .net alternativ.

Digimaker er et typisk selskap som har alle forutsetninger for å lykkes med outsourcing med betydelige støttefunksjoner, og satser derfor på «offshoring»: Jobbene forblir i samme selskapet, men lokaliseres der de kan gjøres billigst. Gevinsten i India er engelskkunnskapene og kompetansen.

På kundelisten står alt fra Kongehuset, Fylkesmannen, Norske Skog og Kreftforeningen til internasjonale giganter som Mercedez-Benz i Midtøsten, Stor-Oslo Lokaltrafikk, Modum Bad og Financial Times.

Prisene i Banaglore antas å være en femtdedel av hva det ville ha kostet i Norge, men presses sakte, men sikkert opp av gigantene IBM og Microsoft.

Men alt har sin pris. Selskapet melder nå i en pressemelding om permitteringsvarsel til ansatte i forretningsenheten Digimaker Solutions. I sum dreier det seg om at 11 av totalt 60 Digimaker ansatte berøres.

Administrerende direktør Robert Kristiansen i Digimaker forteller til digi.no at det er et omfattende partnersamarbeid som skal være årsaken. Selskapet ønsker å gå fra å være en løsningsleverandør med egen programvare til å bli et rent programvarehus.

Han håper likevel at de 11 som har fått permitteringsvarsel kan få jobb enten i Digimakers programvaredel eller hos partnere.

Digimaker vil derfor flytte hovedfokus fra direktesalg av løsning til kunder, til lisensiering av programvaren Digimaker Content Management NetServer gjennom et partnernettverk, blant annet Steria. I alt har selskapet signert kontrakt med 25 partnere i Norden.

Digimaker er oppdelt i en programvarebit med 20 ansatte i Norge og 20 i India. I tillegg har Digimaker avdelingen Digimaker Solutions som leverer behovstilpassede løsninger til sluttkunde. Det er denne avdelingen som blir berørt.

Selskapet har tidligere uttalt at arbeidsplasser i Norge ikke skal bli berørt, selv med en India-satsning. Dette fordi produktutviklingen skulle skje i Norge.

Denne virksomheten fordeler seg på kontorene i Oslo og Kristiansand. Både lokalt i Kristiansand og i hovedstaden pågår det forhandlinger med potensielle overtakere av Digimaker Solutions.

Digimaker omsatte for 35 millioner kroner i fjor og med et resultat som gikk i balanse. Kristiansen tror på et positivt resultat på mellom 10 til 15 millioner kroner etter omorganiseringen.

Til toppen