Overraskende bra billedkvalitet med ny, rimelig fargeskriver

OKI lanserte i høst en rimelig fargeskriver som gir overraskende bra utskrift av fotografier. Sammen med et godt digitalt kamera utgjør skriveren et godt alternativ til vanlig film, fremkalling og kopiering.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. nov. 1999 - 07:50

Bruken av digitale kameraer har i de siste årene økt kraftig. Årsakene er at prisene har gått ned mens kvaliteten har gått opp. I tillegg ser stadig flere fordelene med å kunne se resultatet av fotograferingen med en gang. Likevel er det mange som kvier seg, for det er jo ikke helt det samme å ha bildene på skjermen som å ha dem på veggen.

OKI lanserte tidligere i høst fargeskriveren DP 5000. Denne skriveren, som koster omtrent 5200 kroner inkludert mva., er alt en vanlig hobbyfotograf trenger for å få skrevet ut sine digitale bilder på papir.

OKI DP 5000 leveres med tre forskjellige grensesnitt: parallell, USB og SCSI. Skriveren leveres med drivere til både Windows og MacOS. Skriveren vi testet var utstyrt med vanlig parallellkabel.

Blekkmodulene i OKI DP 5000-skriveren.
Blekkmodulene i OKI DP 5000-skriveren.

 OKI DP 5000 er utgangspunktet en termisk fargefilm-skriver. Den har plass til syv forskjellige fargefilmkassetter. I tillegg til grunnfargene CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Black), finnes det kassetter for utskrift i hvitt, gull og sølv.

Dette er farger som gir helt nye utskriftsmuligheter. Dessuten følger det med kassetter med primer og blank finish. Dette gjør at utskriftene får et mer fotografipreget utseende.

Skriveren skriver ut én farge om gangen, slik at papiret ledes gjennom skriveren gjentatte ganger. Alle fargene tørker raskt, noe som gir problemfri utskrift på begge sider av arket.

DP 5000 har en maksimal utskriftoppløsning på hele 2400 ppt. I tillegg kan man som opsjon installere et fargeutjevningssett (dye sublimation) som fjerner de siste restene av fragmentering i utskriften. Dette settet, som består av fire spesielle fargekassetter samt en liten modul til å sette inn bak på skriveren, koster omtrent 920 kroner inkludert mva.

OKI DP 5000.
OKI DP 5000.

OKI-skriveren er ingen rask skriver. Vanlig sort utskrift av tekst tar omtrent 30 sekunder per A4-side, utskrift av fargebilder med sublimeringssettet i samme format tar nesten 15 minutter. Men så er resultatet også utrolig bra i forhold til prisen på skriveren. Vi testet utskrifter på både vanlig kopieringspapir, glanset papir og på det spesielle dye sublimation-papiret skriveren krever ved slik utskrift. Selv på vanlig kopieringspapir var utskriften overbevisende, selv om bildene selvsagt blir noe mattere enn på glanset papir. Et bilde med opprinnelig oppløsning på 1280 x 1024 punkter ser fint og skarpt ut selv når det dekker mesteparten av et A4-ark. Men digitale bilder med lavere oppløsning bør ikke brukes til så store utskrifter. 640 x 480 er fint egnet til en litt innsnevret A5-utskrift.

Men hva koster så en slik fargeutskrift sammenlignet med å fremkalle og kopiere vanlig film hos et fotolaboratorium? Vel, det avhenger selvsagt mye av størrelse, fargebruk og kvalitet på både papir og utskrift. En prisoversikt OKI Norge har satt opp for oss, ser slik ut:

  Vanlig kopieringspapir Laserpapir VPhoto glanset papir Dye-sub papir Sort tekst Sort kladd
Kun blekkutgift 15,81 11,08 11,08 24,63 2,78 0,43
Med papir fra OKI   12,85 19,93 36,48 4,55 2,20

Med unntak av de to siste kolonnen - som gjelder utskrift av tekst, gjelder prisene i tabellen utskrift av et gitt landskapsbilde i A4-format små marger. Vi har sammenlignet prisene med kopiering av et bilde på 15 x 20 cm ved postordreforhandleren FotoKnudsen.

FotoKnudsen tar 29 kroner for per kopi. I tillegg kommer porto på minst 27,70 kroner, pluss eventuelle gebyrer til Posten eller banken din. Skal du kun skrive ut ett bilde, er det ingen tvil om at DP 5000-skriveren lønner seg, hvis du ser bort fra investeringskostnadene. Selv om den kostbare fargeutgjevningsutskriften er det billigere å skrive ut bildet selv. I tillegg er utskriften fra skriveren større enn 15 x 20 cm, 18 x 22,5 cm er mer sannsynlig.

Men de fleste vil vel gjerne ha mer enn ett bilde forstørret når de først er i gang. Kopiering av ti bilder koster til sammen minst 317 kroner hos FotoKnudsen. Da lønner det seg ikke lenger å bruke fargeutjevningsmetode, men selv utskrift på glanset papir holder så høy kvalitet at det kan konkurrere med fotografier levert fra et fotolaboratorium. Ti slike bilder skrevet ut på DP 5000-skriveren koster 199,30 kroner, en besparelse på nesten 117 kroner, samtidig som bildene blir større enn de du får fra FotoKnudsen til denne prisen.

Når det gjelder mindre bilder, vil OKI-skriveren vanskelig konkurrere. FotoKnudsen tar bare et par kroner per bilde i vanlig 10 x 15 cm format. Selv om du får plass til to slike bilder på et A4-ark, blir prisen per bilde på glanset papir fem ganger så høy.

Derfor, en fargeskriver som DP 5000 egner seg best utskrift av middels store fotografier. Men husk også at ved å bruke et digitalt kamera og digitale bilder, har du langt større redigeringsmuligheter enn ved å benytte vanlig film. I tillegg kan du med et digitalt kamera se alle bildene du tar før du kopierer dem ut på papir. De færreste er kjempefornøyde med alle bildene på en film.

Selv om DP 5000 er utmerket til å skrive ut fotografier, kan skriveren selvsagt brukes til andre former for utskrift også. Siden skriveren støtter tre så uvanlige farger som sølv, gull og hvitt, er den også svært egnet til å lage mindre brosjyrer, invitasjoner og hva enn det måtte være hvor brukeren ønsker å benytte farger med høy kvalitet. Ved å ha muligheten til å skrive med hvitt, gjør at utskrift av bilder og grafikk som inneholder nettopp hvitt, også kan gjøre på fargede ark.

Etter vår mening er OKI DP 5000 en glimrende skriver for litt avansert hjemmebruk, men også for profesjonelle brukere i forbindelse med trykksaksprøver og lignende. Prisen er behagelig lav for en skriver med såpass bra utskriftskvalitet.

Likevel har skriveren et par negative sider. I tillegg til at den skriver ut temmelig langsomt, opplevde vi at skriveren lagde striper i utskriften for hver gang papiret ble ført et hakk framover. Stripene var kun synlige når vi så på utskriftene ovenfra eller nedenfra. Stripene er ikke synlige hvis man ser omtrent rett på utskriften. Likevel vil vi karakterisere dette som en kvalitetsglipp fra OKIs side.

Vi må fortsette å snakke om kunstig intelligens for å sørge for at vi sammen nyanserer debatten og øker kunnskapen om hvordan denne teknologien vil påvirke vårt liv, mener Even Amdal i Samsung Norge.
Les også

Vi trenger et kunnskapsløft om KI

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.