Overvåkingssystem skal "snuse" tekstmeldinger

Tekstmeldinger og e-post til mobilen kan snart bli filtrert gjennom FBIs fryktede overvåkingssystem Carnivore, for industrien har ikke gitt dem noe godt alternativ.

FBI kan snart komme til å sette inn sitt omstridte overvåkingssystem Carnivore i snuse-tjeneste overfor tekstmeldinger og mobilpost.

Advarselen kommer fra bransjeorganisasjonen Cellular Telecommunications Industry Association, som ifølge Washington Post mener overvåking kan starte allerede i oktober.


Telekommunikasjonsindustrien har ikke klart å komme opp med et bedre system for å la FBI overvåke kommunikasjon, innhold og brukere. Tidsfristen for dette går ut 30. september, og CTIA klarer ikke å overholde denne fristen, ifølge et brev fra CTIA til Federal Communications Comission som Washington Post har fått tilgang til.

Dermed er det frittt frem for Carnivore, mener CTIA, som er bekymret over mangelen på teleoperatør-kontroll hvis systemet settes inn. Carnivore, nå kalt DCS1000 av FBI, er for tiden under gransking av USAs justisdepartement, som skal kikke på personvernsaspektet ved overvåkingsteknologien.

FBI på sin side benekter å ha planlagt å benytte Carnivore til slik overvåking. Organisasjonen sier i en uttalelse at vanlige ISP-er har blitt så flinke til å hjelpe til, at de bare har brukt Carnivore to ganger hittil i år. En talsmann skal ha nektet å svare på om systemet skal brukes overfor mobiltrafikk.

Problemet med Carnivore er at det filtrerer all mulig trafikk, og ikke kan finsikte i en slik grad at personvernaktivistene blir fornøyde. Mange kritikere mener det åpner for massiv innsamling av informasjon og privat kommunikasjon om og fra helt uskyldige og ikke-mistenkte folk.

Til toppen