Palm lanserer ny farge-PDA

Nå kommer Palms nye PDA-er som skal konkurere med multimediamaskinene

Palm lanserer i dag sin nye, og i mange kretser etterlengtede, serie med håndholdte maskiner.

Den nye serien har forløpig to maskiner, en modell med gråtoner og en modell med 16-biters (65.000) farger. Disse heter henholdsvis m 500 og m 505.

De nye modellene kommer som en videreføring av Palms V- og Vx-modeller, som var mer rettet mot forretningsfolk og "japper".

Denne lanseringen kommer som en annen nyhet fra Palm. For første gang velger de å lansere et produkt selv om dette ikke er leveringsklart. Det har tidligere vært et mål å ikke frigi opplysninger om kommende produkter før de er levert til leverandør, samt produsert i en mengde som gjør at de ikke får leveringsproblemer. m 50x-serien, derimot, vil ikke være leveringsklare i Europa før i mai/juni.


En av de største nyhetene med de nye modellene er utbyggingsportene. Disse kan ta kort i frimerkestørrelse på 8 MB og opp til hele 256 MB. Disse kan brukes til alt fra å legge små programmer på, til å inneholde forholdsvis store media-klipp (en hel spillefilm vil trenge omtrent 3 stk 256 MB kort). Her kan man også legge lydfiler, bruke maskinen som en MP3-spiller, sette inn en GSM-modul og bruke den som mobiltelefon eller stort sett alle de funksjonene man måtte føle for. En av ulempene her er visstnok at minnemodulen er utviklet slik at man ikke kan bruke den som ren minneutbygging. Minnet er transparent, og det vil si at for å kjøre en applikasjon fra dette minnet må den først kopieres over til den håndholdtes innebygde minne. Man kan derfor ikke forvente seg noen enorme applikasjoner som bruker mer minne enn det som standard er tilgjengelig.

Et annet uventet trekk fra Palms side med disse modellene er at de går bort fra alle tidligere tilkoblinger, slik at eldre utstyr dermed ikke fungerer på disse. Den nye modellen skal være en kombinasjon av seriell og USB, og dermed gjøre det enklere for tredjepartsutviklere å lage kompatible produkter. Det betyr også at utstyr som reiseladere, billadere, mobiltilbehør og lignende må kjøpes inn på nytt dersom man skulle velge å kjøpe en av de nye modellene, men Palm har uttalt at denne modellen skal standardiseres, så det håpes at det i fremtiden ikke vil være behov for å produsere forskjellig utstyr til de forskjellige modellene.

De nye modellene er også utviklet med tanke på fremtidig oppgradering. Mens de gamle oppgraderbare modellene hadde 2 MB flash minne, har de nye hele 4 MB. Dette skal gi godt spillerom for fremtidige operativsystemer, og med ny og kraftigere prosessor på hele 33 MHz skal produktlevetiden forlenges. Palm har også denne gangen tatt ideer fra mobiltelefoner, og inkludert muligheten til å lage alarmer med vibrasjon i stedet for lyd.

Av andre nyheter man kan forvente med de nye modellene er USB krybbe som er kompatibel med både PC og Macintosh, Palms nye OS 4, og mye ny Internett-funksjonalitet. Palms egne programmer for mobiltelefon er også ferdig installert på enhetene og gir mulighet for sending og mottak av SMS, tilkobling til Internett og mye mer.


Lokal pris i Norge er enda ikke kjent, men ved lansering i USA forventes prisene å bli $399 for m500 og $449 for m505.

Til toppen