BEDRIFTSTEKNOLOGI

Palm vekkes til live

Gjenoppstår i Silicon Valley etter kinesisk oppkjøp.

Palm Inc. gjenoppstår i hjertet av USAs teknologimekka. TCL lover å gjenopplive også pionerånden som selskapet var kjent for innen mobile enheter.
Palm Inc. gjenoppstår i hjertet av USAs teknologimekka. TCL lover å gjenopplive også pionerånden som selskapet var kjent for innen mobile enheter. Bilde: REX/Ron Niebrugge/All Over Press og digi.no
8. jan. 2015 - 13:00

Siste ord er ikke skrevet om det innovative amerikanske teknologiselskapet, som født ut av 3com ble selve pioneren på håndholdte terminaler på 1990-tallet.

Fem år etter døden blir Palm nå gjenopplivet, som et vaskeekte selskap i Silicon Valley, riktignok heleid av kinesiske TCL.

TCL gjorde det kjent under denne ukens CES-konferanse i Las Vegas at de har overtatt varemerket Palm, som de også vil bruke på det nye selskapet, Palm Inc., og sikkert også på enhetene de planlegger.

– Dette blir et ekte californisk selskap i Silicon Valley, som skal utnytte de talentene og partnerskap som finnes i området, heter det i kunngjøringen.

Det oppgitte målet er noe langt mer enn bare å tilby mer avanserte (mobile) enheter. Her loves det solide gjennombrudd og innovativ ny teknologi, design, brukeropplevelse og økosystem. Store ord, som det blir interessant å se om de klarer å etterleve.

ORIGINALEN: Palm Pilot slik den fremsto i begynnelsen i 1996. Apple prøvde seg med sin Newton, men det var Palm som lykkes skape et helt nytt marked - som de dominerte fullstendig i flere år. <i>Bilde: Quagmire/Flickr/Creative Commons</i>
ORIGINALEN: Palm Pilot slik den fremsto i begynnelsen i 1996. Apple prøvde seg med sin Newton, men det var Palm som lykkes skape et helt nytt marked - som de dominerte fullstendig i flere år. Bilde: Quagmire/Flickr/Creative Commons

TCL er en relativt stor produsent av tv-apparater. De lager også mye annen forbrukerelektronikk og hvitevarer som vaskemaskiner og kjøleskap, men også mobiltelefoner.

Det er ikke kjent hva de har betalt for Palm, men det nye datterselskapet i USA får umiddelbar drahjelp av en R&D-avdeling som teller 5.000 ingeniører på tvers av syv utviklingssentre verden over.

– En nærmere tidsplan for utrulling av Palm-prosjektet blir meddelt på et senere tidspunkt, heter det i pressemeldingen.

Stolt fortid

Palm har en stolt fortid som pioner innen håndholdte lommedatamaskiner, eller PDA-er (personlig digital assistent) som de gjerne ble kalt.

Det amerikanske selskapet, opprinnelig en del av 3com, fikk umiddelbar suksess med sin Palm Pilot da den kom i 1996 og skapte et nytt marked, der de ble fullstendig dominerende fram mot årtusenskiftet.

Tapte alt

Historien om hvordan de senere tapte alt er for lengst skrevet, men også etter at PDA gikk av moten – og til slutt ble erstattet av smarttelefoner, holdt Palm det gående i mange år. Helt fram til 2010 da krisen var et faktum.

Palm ble solgt til Hewlett-Packard, men oppkjøpet endte i et digert mageplask allerede året etter. De store vyene om å bruke Palms lovende webOS ble satt i full revers og virksomheten slaktet. Senere ble operativsystemet solgt til LG som nå bruker det i smarte tv-er og klokker.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.