JUSS OG SAMFUNN

Påstår at mange skrivere kan gi kreft

Enkelte skrivere er like farlige som passiv røyking, hevder en australske forsker og peker på HP.

Mange er kanskje lei av bli advart om at stadig flere hittil uskyldige ting kan føre til helseskader eller kreft. Mange debatter, for eksempel om mobiltelefoner og kreft, synes aldri å bli avklart.

Men nå dukker det opp enda en helt ny mulig kreftkilde. En australsk forsker ved Queensland University of Technology hevder at endel skrivere slipper ut store mengder svevestøv som kan alt fra irritasjoner og kreft når bruker sitter ved siden av skriverne og puster inn støvet.

Professor Lidia Morawska skal senere denne uken offentliggjøre hele sin forskningsrapport, men hun har gitt konklusjonene til ABC, Australias svar på NRK.

Morawska og hennes kollegaer har testet 62 skrivere og hevder at 17 av dem slipper ut mye svevestøv. Å sitte ved siden av de verste skriverne er som å være passiv røyker, hevder Morawska.

Akkurat hvilke modeller det gjelder er ikke offentliggjort, men studiet til de australske forskerne er ikke gode nyheter for HP. Det er deres skrivere og en skriver fra Toshiba som hevdes å være de farlige.

Merkelig nok er problemet størst med nye toner-kassetter. I tette, moderne bygg med åpne landskap skapes det høye konsentrasjoner, viser resultatene. For i tillegg til å måle enkelt-skrivere har de australske forskerne også målt i et vanlig kontor-landskap.

Den fulle rapporten skal offentliggjøres American Chemical Society akademiske publikasjon "Environmental Science & Technology" senere denne uken, skriver ABC.

Her kan du lese hele saken på ABC.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.