JUSS OG SAMFUNN

Patentforvirring rundt H.265-teknologien

MPEG LA får konkurranse.

H.265-teknologien er godt egnet for høyoppløst videoinnhold, ikke minst levert over internett. Men nyskapt forvirring rundt lisensieringen kan bremse utbredelsen.
H.265-teknologien er godt egnet for høyoppløst videoinnhold, ikke minst levert over internett. Men nyskapt forvirring rundt lisensieringen kan bremse utbredelsen. Bilde: Samsung, digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. mars 2015 - 16:08

Patentpoolen MPEG LA har i mange år fungert som et sentralt sted hvor innholds- og teknologiaktører kan lisensiere rettigheter til å bruke patentert videoteknologi. Dette gjelder blant annet patentene til den mye brukte H.264-teknlogien.

H.265

På vegne av en rekke selskaper krever MPEG LA også inn royalties for den moderne H.265-teknologien, også kjent som HEVC (High Efficiency Video Coding), men tydeligvis ikke alle. I går dukket det opp en ny aktør på banen, HEVC Advanced, som også ønsker å fungere som patentpool for H.265/HEVC. Selskapet skriver i en pressemelding at et regner med kunne tiltrekke seg eierne av mer enn 500 patenter som er essensielle for H.265. Allerede ser det ut til at selskaper som GE, Technicolor, Dolby, Philips og Mitsubishi Electric vil benytte seg av muligheten. Nokia er en annen aktør som ikke er medlem av MPEG LA, og som eier videopatenter.

Les også: Nokia skaper video-trøbbel for Google 

Det er ikke klart hva HEDC Advanced vil tilby patenteiere og lisensholdere som ikke MPEG LA allerede tilbyr. Det nye selskapet oppgir at betingelsene først vil bli offentliggjort i neste kvartal. Den formelle lanseringen av patentpoolen skal først skje i tredje kvartal.

– Vi mener at en ny og annerledes tilnærming vil gi etterlengtet fart på kommersialiseringen av HEVC, skriver selskapet.

Skepsis

CNET siterer flere observatører som mener at initiativet vil føre til økte priser, forvirring og frykt blant potensielle lisenshavere, først og fremst fordi HEDC Advanced i liten grad har kommet med detaljer om virksomheten. Det som også er uklart, er hvorfor de nevnte og andre patenteiere ikke ønsker å benytte MPEG LA.

Bakgrunn: Trøbbel for H.265-lisensieringen 

Hovedhensikten med MPEG LA er at aktører skal kunne ha ett selskap å forholde seg til for å lisensiere alle patentene til de aktuelle videoteknologiene. Noe av denne fordelen forsvinner med opprettelsen av HEDC Advanced, men antagelig ikke like mye som om de som nå blir medlemmer av HEDC Advanced, skulle lisensiere ut videopatentene sine på egenhånd.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.