ANALYSER

PC-markedet faller og faller

Høy dollarkurs har bare noe av skylden.

Mange nye pc-er med Windows 10, som denne Dell XPS 15, har ikke kommet på markedet tidlig nok til å gi leveransetallene for tredje kvartal et oppsving.
Mange nye pc-er med Windows 10, som denne Dell XPS 15, har ikke kommet på markedet tidlig nok til å gi leveransetallene for tredje kvartal et oppsving. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. okt. 2015 - 09:29

Både Gartner og IDC kom i går med egne, foreløpige tall for pc-markedet i årets tredje kvartal. Det er store forskjeller på tallene fra de to analyseselskapene, men de er begge enige om at leveransene har gått betydelig ned siden samme kvartal i fjor.

Les også: Selvsikre Microsoft slo på stortromma 

Dollar

– Det globale pc-markedet har opplevd en prisøkning på rundt 10 prosent i løpet av året, som følge av kraftig styrkning av amerikanske dollar i forhold til lokale valutaer. I tredje kvartal av 2015 fortsatte dette å være en viktig årsak for lavere etterspørsel i disse regionene, sier sjefanalytiker Mikako Kitagawa i Gartner, i pressemeldingen.

– Disse berørte regionene, som inkluderer EMEA, Japan og Latin-Amerika, opplevde en nedgang i tredje kvartal på et tosifret antall prosent. Asia/Stillehavsregionen og USA var mer stabile.

Men både Gartner og IDC ser mer optimistisk på 2016, hvor Windows 10 kanskje kan bidra litt til økt pc-salg, sammen med nye og bedre utstyrte pc-modeller. De aller fleste som har tatt i bruk Windows 10 til nå, har gjort det ved å oppgradere fra en eldre Windows-versjon på en eldre pc.

Ingen ny trend: Svalestup for salg av pc-er 

Forventning

Det er spesielt i forbrukermarkedet at det ventes økt pc-salg. I en undersøkelse Gartner har gjort om personlig teknologi, oppgir 50 prosent av forbrukerne at de har til hensikt å kjøpe en pc innen de neste tolv månedene. Til sammenligning oppga 21 prosent at de vil kjøpe et nettbrett.

Tallene til IDC tyder på at ingen av de fem største pc-leverandørene som har greid å unngå nedgang i leveransene, men blant de fire største er nedgangen relativt begrenset, hvor Dell med minus 2,9 prosent har lavest nedgang.

PC-leveransene i tredje kvartal av 2015 ifølge Gartner
PC-leveransene i tredje kvartal av 2015 ifølge Gartner Bilde: Gartner
 

Mens IDC og Gartner er relativt enige om tallene for tredje kvartal i fjor, spriker de nyeste tallene ganske mye. Det er nok derfor at begge oppgir at tallene i rapportene er foreløpige. Ingen av rapportene inkluderer Windows- eller Android-enheter med avtakbart tastatur. Men IDCs tall inkluderer Chromebooks, noe Gartner ikke har oppgitt at er med.

Mens IDC mener at nedgangen i pc-leveransene totalt har vært på 10,8 prosent, mener Gartner at den ikke er større enn 7,7 prosent. Dette er også synlig i Gartners tall for de enkelte leverandørene, hvor det opplyses at Dell og Apple faktisk har hatt liten oppgang.

PC-leveransene i tredje kvartal av 2015 ifølge IDC.
PC-leveransene i tredje kvartal av 2015 ifølge IDC. Bilde: IDC

Rangeringen av pc-leverandørene er den samme hos begge analyseselskapene, og de fire største – Lenovo, HP, Dell og Apple, øker alle sine respektive markedsandeler. Apple har kommet opp på topp fem globalt i løpet av det siste året ved passere både Acer og Asus, som har hatt betydelig nedgang i leveransene.

Gartner: Chromebook vil vokse stort i år 

Europa

Europa, Midtøsten og Afrika (EMEA) er den regionen hvor nedgangen i leveransene har vært størst – 15,7 prosent ifølge Gartner. I tillegg til dollarkursen, samt økonomiske og politiske uroligheter i deler av regionen, skyldes dette at mange av leverandørene forsøkt å tømme lagrene med Windows 8-maskiner før de har kunnet komme med nye Windows 10-maskiner.

Ifølge IDC er det nå langt færre Windows 8-maskiner igjen i salgskanalen.

Leste du denne: Lager verdens mest solgte grafikkprosessor i Norge 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.