PC-salget falt i første kvartal

Tall fra IDC viser et dramatisk fall i salget av stasjonære maskiner i Norge i første kvartal. Vinnerne er leverandører av bærbare maskiner.

Tall fra IDC viser et dramatisk fall i salget av stasjonære maskiner i Norge i første kvartal. Vinnerne er leverandører av bærbare maskiner.

Som tidligere tall har indikert, falt salget av stasjonære PC-er i første kvartal i Norge dramatisk, men mye ble hentet inn av økt bærbart-salg. Ferske tall fra IDC viser at stasjonær-salget bare nådde 89.000 maskiner, mot 103.800 maskiner i første kvartal i fjor.

Dette går spesielt hardt ut over de leverandører som bare selger stasjonære maskiner, blant annet de mange små PC-produsentene i Norge.

Men de store selskapene som har bærebare maskiner i produktporteføljen gjør det bedre, for salget av bærbare løfter seg ni prosent fra første kvartal i fjor til 37.000 maskiner. Nå er altså snart hver tredje solgte PC en bærbar maskin.

- Det er de færreste som har bruk for en 2 GHz maskin. Skal du bare gjøre vanlig kontorarbeid, kan du like gjerne kjøpe deg en bærbar maskin som tar mindre plass og som du kan ta med deg hjem, sier PC-analytiker Anders Elbak i IDC Nordic til digi.no.

Han forteller at totalfallet i markedet er litt større i Norge enn i Danmark og Sverige.

De internasjonale konjunkturene er trolig årsaken til fallet i salget av Intel-baserte servere. Det ble solgt 5900 slike servere i første kvartal, et fall på ni prosent fra i fjor.

IDC anslår at Compaq har 20 prosent av totalmarkedet for Intel-baserte maskiner, mens Dell har 15 prosent, Fujitsu Siemens og HP har 13 prosent hver, og IBM 7 prosent.

Til toppen