COBOL

Pensjonister drifter viktige IT-systemer hos Nav

Lars Stålesen (69) er en av flere Nav-ansatte som har utsatt pensjonstilværelsen for å holde liv i noen av Navs viktigste programvarer. Det handler blant annet om koding i Cobol.

Nav tviholder på ansatte som kan Cobol-programmering.
Nav tviholder på ansatte som kan Cobol-programmering. Illustrasjonsfoto: Ørn E. Borgen
Gunhild HaugnesGunhild HaugnesJournalist
24. jan. 2024 - 08:43

Lars Stålesen (69) har jobbet med EDB i tidligere Rikstrygdeverket og Nav i snart 45 år og vil bli pensjonist til våren. Han hadde opprinnelig tenkt å gå av for halvannet år siden, men Nav overtalte ham til å fortsette litt til, skriver FriFagbevegelse

Årsaken er at han er en av få Nav-ansatte som kan drifte systemene som blant annet sørger for at folk får utbetalt sykepenger. 

Han har tre kolleger som kommer til å stå enda lenger. De har nemlig fått unntak fra regelen om å gi seg i arbeidslivet når de fyller 70 år. Andre er langt oppe i 60-årene.

Koder i Cobol

De koder fortsatt maskinene i Cobol, skriver FriFagbevegelse. Gjennom prosjektet TRESS-90 skulle Trygdeetaten i løpet av 1990-tallet bytte dette ut med et nytt system.

Prosjektet kostet rundt 1,2 milliarder kroner og ble av flere omtalt som «Norges største prosjekthavari», Sluttdatoen IT-avdelingen i Nav nå opererer med, er 31. desember 2027. 

De siste fem årene har sensitive persondata fra Nav-brukere vært tilgjengelige for om lag alle Nav-ansatte. Det er et lovbrudd, erkjenner Nav selv.
Les også

– Flaut, sier tillitsvalgt: 20.000 Nav-ansatte har hatt tilgang på jobbsøkeres personvernopplysninger

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.