Personvernaktivister kritiserer EU-lov

Rettighetsgrupper over hele Europa kritiserer EUs avgjørelse, som de mener lar medlemslandene ignorere personvernet i sikkerhetsøyemed.

EU-parlamentet har stemt for å la medlemsnasjonene ignorere data-beskyttelseslover i sikkerhetens navn, noe som har fått personvernaktivister rundt om i Europa til å reagere.

Flere borgerrettighetsgrupper reagerer på loven, som de mener underminerer personvernet. Dagens datalagringslover tillater ikke at trafikkdata lagres lenger enn det som er nødvendig for å få orden på regningen, skriver ElectricTimes.

Les også:

Den nye loven skal gjøre det mulig for styresmaktene å be ISP-er og telekomselskaper om å lagre data i et uspesifisert tidsrom, for rikets sikkerhet.


En allianse av 40 borgerretts-grupper advarte i forkant av avstemningen om at loven kan få katastrofale konsekvenser for de mest sensitive og
konfidensielle personlige data. Dette hjalp tydeligvis ikke så mye, og det gjorde heller ikke klagene fra det tyske parlamentsmedlemmet Ilsa Schröder.

Hun mener loven gir de vestlige demokratiene langt større overvåkingsmuligheter enn det østtyske Stasi noengang hadde.

EU-kommisjonen regner med det nye direktivet blir til en lov i EU, innen utgangen av 2003. Direktivet må nå godkjennes av kommisjonen og hver av de 15 medlemslandene.

Den svenske EU-parlamentarikeren Charlotte Cederschiöld, som representerer Moderatarna, advarer også mot det hun kaller "storebrorsamfunnet".

- Medlemslandene er ute etter å avlytte medborgerne for å spare politiressurser. Så enkelt er det, sier hun til Dagens Nyheter.

Til toppen