PGP-basert IP-telefoni i søkelyset

Enkel tilgang på IP-telefoni med avansert kryptering åpner for ny debatt om statlig sikkerhet.

Enkel tilgang på IP-telefoni med avansert kryptering åpner for ny debatt om statlig sikkerhet.

Phil Zimmermann er mest kjent for krypteringsløsning PGP (Pretty Good Privacy), som ble lansert i 1991. Fram til 1996 var Zimmermanns løsning under føderal etterforskning for å finne ut om PGP hadde krenket de amerikanske eksportrestriksjonene for kryptografisk programvare. I 1996 ble saken henlagt.

Nå kan Zimmermann igjen komme søkelyset til blant annet amerikanske sikkerhetsmyndigheter. I går annonserte han at hans kommende IP-telefoni-klient, Zfone, er kommet i en betautgave for Windows. Fra før finnes det betautgaver av Zfone til Linux og Mac OS X.

Zfone fungerer direkte mellom to datamaskiner (P2P), uten å være avhengig av annen infrastruktur for å håndtere nøklene i krypteringsløsningen. Nøkkelutvekslingen skjer i stedet i den digitale talekanalen når samtalen settes opp. Dette skiller Zfone fra andre, lignende løsninger.

Zfone-betaene er tilgjengelige på denne siden.

I en artikkel i New York Times i går heter det at enkelhet i Zfone-løsningen til Zimmermann kan føre til en ny debatt hos amerikanske tele- og sikkerhetsmyndigheter.

    Les også:

Telemyndighetene, Federal Communications Commission (FCC), har begynt å ta i bruk reguleringer som vil tvinge Internett-leverandører og IP-telefoniselskaper i installere teknologi som lar de juridiske myndighetene overvåke telefonsamtaler som skjer over Internett. Men foreløpig unntar reguleringene programmer som opererer direkte mellom datamaskiner, i stedet for å gå via en sentral.

- Fra FCCs synspunkt, kan du ikke regulere punkt-til-punkt-kommunikasjon, noe som jeg tror vil føre til at Phil slipper unna, sier Marc Rotenberg, direktør for støttegruppen Electronic Privacy Information Center i Washington, til New York Times.

Den amerikanske avisen mener derimot at Zfone vil møte større utfordringer i Europa, hvor blant annet den britiske regjeringen forbereder et forslag om å gi politiet rettslig autoritet til å tvinge både organisasjoner og individer til å oppgi krypteringsnøkler.

Zimmermann mener på sin side at det ikke er dem som frykter statlig overvåking som vil være det primære markedet for Zfone. Han mener at den nest fasen av spionvare-epidemien vil være programvare utviklet for å avlytte IP-telefonisamtalene til bedriftsbrukere, og at Zfone vil være et tilbud til dem som frykter dette.

Til New York Times sier Zimmermann at selv om Zfonce gjør det mulig for folk å ha hemmelige samtaler, så skjuler de ikke IP-adressene sine.

- De som observeres i å ha en hemmelig samtale kan selvfølgelig mistenkeliggjøres. Men nettopp derfor er det usannsynlig at sofistikerte kriminelle eller terrorister vil bruke teknologien, sier han.

- Jeg har sympati for behovene etterretningsfellesskapet har for å fange skurkene. Jeg beskytter spesifikt det innholdet de kriminelle ønsker, samtidig uten å forstyrre trafikkanalysen som NSA forsøker å gjøre.

Til toppen