JUSS OG SAMFUNN

Pirat-drømmen Kazaa må stenge

Filbyttenettverket Kazaa har lenge vært et paradis for piratprogramvare, musikk og filmer, men nå kan det være slutt: En nederlandsk domstol har beordret stengning innen 14 dager.

30. nov. 2001 - 10:12

En hollandsk dommer har besluttet at Kazaa må stenge virksomheten innen 14 dager, ellers risikerer de til dels kraftige bøter.

Ifølge IDG News Service tapte Kazaa første runde i rettssaken som er anlagt mot dem av artist-, tekstforfatter- og komponistorganisasjonen Buma/Stemra.

Dommeren har ikke tatt hensyn til at Kazaa-nettverket, som er eid av P2P-kjempen FastTrack, ikke har noen sentral tjeneste som kan stenges, men at nettverket utgjøres av alle de individuelle brukerne.

Grunnen til stengningsordren er at Kazaa ikke har lisenser til å dele ut det opphavsrettslig beskyttede materialet som er funnet på nettverket, men spørsmålet er hva det egentlig skulle hjelpe å stenge selskapet. Kazaa har tidligere blitt kritisert for sin praksis med å "stjele" annonseinntekter, og en del av forretningsplanen er nettopp finansiering via annonser.

Kazaa overveier å anke. Ingen av de andre fildelingstjenestene som benytter seg av FastTrack blir påvirket av dommen, men de har kanskje nok å tenke på uansett: Både Kazaa, Morpheus og Grokster er dratt for retten i USA.

- Brukerne kommer ikke til å bli påvirket av dette. Gårsdagens dom er frukten av et rettssystem som ikke forstår den teknologien de prøver å begrense, sier Webnoize-analytiker Lee Black til IDG.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.