BEDRIFTSTEKNOLOGI

Pirat-lov stopper Linux-sikkerhet

Linux-guru Alan Cox nekter å legge ut informasjon om sikkerhetsoppdateringer til Linux-kjernen, fordi han mener de bryter med USAs antipirat-lov DMCA. Slik vil han demonstrere lovens absurditet.

24. okt. 2001 - 02:32

Linux-guru Alan Cox går langt for å demonstrere det han mener er feil med USAs copyright- og rettighetslovgivning DMCA - Digital Millennium Copyright Act.

Cox har nå gjort ferdig tettingen av en rekke sikkerhetshull i 2.2.20pre10-kjernen, men nekter å legge ut informasjon om hvilke det dreier seg om på nettet da han mener DMCA kan tolkes dit hen at det han skriver i changelog-en bryter med loven. Loven er sterkt omdiskutert, blant annet på bakgrunn av fokuset på Jon Johansen og DVD-verktøyet DeCSS han ble stående som syndebukk for.

Dette skriver Cox i en av trådene, som er gjengitt på diskusjonsforumet til lenkesiden Slashdot.org:

* * *
> > 2.2.20pre11

> > o Security fixes

> > | Details censored in accordance with the US DMCA

>

> Care to elaborate?

On a list that reaches US citizens - no. File permissions and userids may

constitute and be used for rights management.

> Are you saying that we can't divulge security problems in our own software

> anymore for fear of being sued by affected parties?

Not even affected parties - the government can do it too without anyone else

and indeed even if their are contractual agreements between parties

permitting the data to be released..

(...)

I hope to have the security stuff up on a non US citizen accessible site in

time for 2.2.20 final

* * *

Cox har vært svært aktiv i saken til den russiske ebok-hackeren Dmitry Sklyarov, som har fått gjennomgå på bakgrunn av DMCA.

- Cox markerer at DMCA må vurderes nærmere, fordi lovgivningen vil påvirke mange ting. DMCA og EUs copyright-direktiv er basert på de samme World Intellectual Property Organization-traktatene, og felles for dem er at de flytter håndhevingen av åndsverksloven over i privatsfæren, ved at teknologien skal sette sperrene. Sonesperre på DVD er det greieste eksemplet. Parallellimport av DVD er ikke ulovlig for privatpersoner, men fordi filmselskapene laget sitt eget format, så sperrer de av på eget initiativ, med sperrer i spillerne. Dermed tar de kontrollen over den private sfære, sier Linux-utvikler og informasjonsaktivist Lars Gaarden.

Gaarden arbeider til daglig i det internasjonale trondheimsfirmaet Trustix, men driver også nettstedet Eurorights.org, som driver utstrakt vurdering av konsekvensene av slik lovgiving.

Han mener Cox´ markering er på sin plass, siden implikasjonene av DMCA til dels er absurde.

- Det å tilby info om å omgå aksess-sperrer er ulovlig ifølge loven, enten det gjelder å flytte en lovlig MP3-fil til min portable spiller eller hva det er, så behandles det som om jeg hadde lagt ut filen på Napster, sier han til digi.no.

- Det som skjer i lovverket er at privatkopiering er lovlig, men du blir nektet verktøyene for å gjøre det. Om EU-direktivet blir vedtatt, så vil ordlyden i det sette endel sterke føringer. Jeg mener en bør gå tilbake til tegnebrettet. En så bred ulovliggjøring av kunnskap som for eksempel DMCA fører til, har en rekke alvorlige konsekvenser. Hvis vi ikke får et bedre lovverk, vil vi merke dette om 20 år, sier Gaarden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.