- Piratjegere bør få ny konsesjon

Giske insisterer på fortsatt privat overvåking av fildelere.

- Piratjegere bør få ny konsesjon

Giske insisterer på fortsatt privat overvåking av fildelere.

Kulturdepartementet vil at Datatilsynet skal la privatetterforskere fortsette å logge IP-adresser i jakten på ulovlige fildelere.

Datatilsynet skal avgjøre om advokatfirmaet Simonsen skal få forlenget den midlertidig konsesjonen de fikk av Datatilsynet i november 2006 til å loggføre personsensitiv IP-info i jakten på personer som driver ulovlig fildeling.

Konsesjonen gikk ut 1. juni i år, og advokatfirmaet har søkt om å få forlenget sin konsesjon ut 2010. I søknaden trekker de fram at Kultur- og kirkedepartementet støtter dem.

Departementet vil forlenge

Anmodningen fra departementet blir begrunnet med en revisjon av åndsverkloven som skulle vært gjennomført i 2009, men som er utsatt til 2010.

- Kultur- og kirkedepartementet står fortsatt bak anmodningen fra november 2007 om at advokatfirmaet Simonsen bør få forlenget konsesjon, sier statssekretær Wegard Harsvik (Ap) til Teknisk Ukeblad.

Siden en loggføring av IP-informasjon er problematisk med hensyn til personvernet, har søknaden gitt Datatilsynet problemer.

Venter på retten

Problemstillingen er ytterligere komplisert ved at Post- og teletilsynet har åpnet for at Simonsen kan få kundeidentiteten utlevert direkte fra bredbåndsleverandøren Lyse Tele, uten å gå via politiet.

Dette har Lyse Tele nektet å gå med på, og Stavanger tingrett ble bedt om å avgjøre saken. De har gitt en kjennelse på hva som skal skje. Kjennelsen er derimot ikke gjort offentlig, og saken går nå videre til neste rettsinstans.

Datatilsynet må derfor ta stilling til søknaden om konsesjonsforlengelse uten å vite hva som skjer i saken. Simonsen har fått tillatelse til å fortsette fildelerjakten fram til Datatilsynet har bestemt seg, skrev Teknisk Ukeblad mandag. (©NTB)

    Les også:

Til toppen