Piratsikker DVD-spiller på Linux

IBM slipper nå en bærbar Linux-maskin med lisensiert DVD-spiller, og denne skal være sikret mot piratkopiering

Linuxbrukere har hatt få problemer med å se DVD-filmer på sine datamaskiner. Eller - problemet har kanskje vært at det ikke har vært helt lovlig alltid, da det har skortet på lisensierte DVD-spillere for Linux.

IBM lanserer nå en ThinkPad bærbar datamaskin med Caldera OpenLinux, ferdig levert med DVD-spiller.

Maskinen, kalt T22, inneholder en DVD-spiller fra InterVideo - selskapet som leverer spilleren WinDVD som ofte leveres med Windows-maskiner.

Ifølge NewsForge har datagiganten jobbet knallhardt med kopieringssikkerheten i spilleren - av frykt for å bli utsatt for den type vrede Jon Johansen, nettstedet 2600.org og andre har fått smake fra Motion Picture Association of America.

For å sikre seg har datagigantens utviklere valgt kopieringsbekyttelsen Macrovision, som skal gjøre det mindre fristende å prøve å kopiere DVD-filmene.

Macrovision er en analog teknologi som påvirker videosignalet, og altså en annen type kopieringsbeskyttelse enn krypteringen CSS som Johansen med venner omgikk.

På grunn av forskjellene i dataarkitektur mellom Windows og Linux var dette ikke noen enkel jobb, og IBMs talsmann betegner det som "en begynnelse", ikke som en fremtidig standard.

Det vil vel også vise seg ganske snart hvorvidt sikkerhetsforanstaltningene er gode nok til å hindre ivrige pirater i å kopiere filmene.

LinDVD spiller DVD-plater, VCD-plater og MPEG-filer, og har også en Dolby Digital-dekoder for surroundlyd.

Maskinen vil ha en Pentium III 900 MHz prosessor, 128 MB RAM, 14.1" TFT aktiv matriseskjerm, 20 GB harddisk, og vil koste flesk. Pris i Norge er usikkert, men ifølge NewsForge skal maskinen selges for litt over 30.000 kroner i USA.

Til toppen