Plate- og filmbransjen saksøker Napster-kloner

Først stoppet de Napster. Nå skal de ta FastTrack, MusicCity og Grokster for å ha tilrettelagt for piratkopiering.

Først stoppet de Napster. Nå skal de ta FastTrack, MusicCity og Grokster for å ha tilrettelagt for piratkopiering.

De største film- og plateselskapene gikk tirsdag til sak mot programvareutviklerne i FastTrack, med beskyldninger om at nettverkene som bruker programvaren deres tilrettelegger for utstrakt piratkopiering.

Det er bransjeorganisasjonene Recording Industry Association of America, Motion Picture Association of America og IFPI som skal stå bak søksmålet, ifølge kilder DotcomScoop har snakket med. Nyhetstjenesten har fått hendene på det som skal være et internt notat fra RIAA, der de forteller at de ikke har en like sterk sak som mot Napster, men at de likevel vil satse på søksmål.

FastTrack er et nederlandsk selskap, men den tekniske løsningen er utviklet av svensker. Selskapet leverer teknologi til filbytting på likeverdige nettverk, såkalte P2P-nettverk, og har blant annet levert teknologien til MusicCity og Grokster, i tillegg til å ha lansert sitt eget nettverk kalt Kazaa.

Ifølge analysebyrået Webnoise, sammenligner film- og plateselskapene FastTracks tjenester med å levere en "pirat-basar for det 21. århundre", med millioner av piratkopierte filer på nettverket.

Nettverkene har mellom 500.000 og 600.000 samtidige brukere, og FastTrack-bruker MusicCity sier de skal slåss med nebb og klør mot søksmålet.

- Vi leverer bare programvare som gjør det mulig for folk å kommunisere og dele informasjon, sier en representant for MusicCity til Webnoise.

RIAA har bedt om midlertidig stenging av nettverkene, i påvente av rettssak. Blant filmene som nevnes i søksmålet, er Hannibal og Planet of the Apes.

Til forskjell fra Napster, bruker ikke FastTrack-teknologien sentrale servere som enkelt kan stenges.

Til toppen