Platebransjen får kjeft av konservativ USA-senator

Senator Orrin Hatch var bøs på platebransjen under en senats-høring om musikk på Internett tidligere denne uken. Han truet blant annet med å 'ta en Microsoft' på Sony, EMI, BMG og de andre hvis de ikke skjerper seg litt kvikt.

Senatets justiskomité hadde høring om MP3, Napster og opphavsrett for musikk tidligere denne uken. Leder for høringen var republikanernes konservative senator Orrin Hatch, mannen bak Digital Millennium Copyright Act (DMCA), og han var ikke nådig mot det han mente er en treg og eiesyk platebransje.

Hatch intervjuet og prosederte foran et ekspertpanel bestående av blant annet Metallica-trommis Lars Ulrich, Recording Industry Association of America-sjef Hilary Rosen, tidligere medlem av Byrds, Roger McGuinn, MP3.com-sjef Michael Robertson og en rekke politikere, industrifolk og interesserte tilskuere, skriver Inside Music.

Senatoren, som selv gir ut plater for kristenpop-markedet og som viste seg ikke å være fremmed for å distribuere dem via platebransjens hovedfiende Napster, truet i svært så direkte termer platebransjen med å foreslå lover som ville tvinge musikkbransjen til å tilrettelegge produktene sine for nedlasting i digitalt format for et standardbeløp.

Hatch mer en antydet at dét kunne bli resultatet hvis musikkbransjen fortsetter å takle internettmusikken ved hjelp av rettsaker.

DMCA var ment for å skape et stabilt og oversiktlig juridisk miljø for som skulle lette tilgangen til åndsverk på Internett, noe han mener har slått feil i forhold til musikkbransjen.

Heller en å lisensiere musikken til ehandelsselskaper har plateselskapene låst alt ned i velvet og gjort avtaler kun med selskaper de selv har kontrollen over, sa Hatch.
- En praksis med kun kryss-lisensiering mellom de store plateselskapenes underselskaper kan føre til bekymring om konkurransen i bransjen, noe denne komitéen ville måtte se nærmere på, sa han til forsamlingen.

Med andre ord: Hatch advarte industrien om at det kunne bli aktuelt å 'ta en Microsoft' - altså antimonopol-undersøkelser.

Til stede var også mannen bak Napster, Shawn Fanning - en ivrig Metallica-fan som måtte ta mye kjeft fra sin helt Lars Ulrich, skriver nyhetstjenesten.

Les mer om: