Platebransjen saksøkes for prisfiksing

En rekke plateselskaper og musikkdistributører blir nå saksøkt. Analytikere tror slike saker presser plateselskapene ut på nettet.

En rekke plateselskaper og musikkdistributører blir nå saksøkt. Analytikere tror slike saker presser plateselskapene ut på nettet.

28 av USAs stater, og to av landets territorier - Puerto Rico og Marianeøyene - har gått sammen om å saksøke plateselskapene Capitol. Sony, BMG, Warner og Universal pluss forhandlerne Tower Records, Musicland og Transworld.

Saksøkerne mener disse selskapene har konspirert om å heve gjennomsnittsprisene på CD-er til 15 dollar (rundt 135 kroner) siden tidlig på nittitallet.

Slike anklager er en av grunnene til at plateselskapene nå inngår lisensieringsavtaler med internettselskaper, sier medieanalytiker i Forrester Research>, Eric Scheirer, til IDGs nyhetstjeneste.
Les mer om plateselskapenes nett-aktiviteter:
Plateselskap starter salg av digital musikk
EMI sjanser på nedlasting av etablerte artister

Anklagene går på at selskapene skulle ha inngått slike avtaler tidlig i nittiårene, da CD-prisene falt til rundt 10 dollar. Det var store billigkjeder som Wal-Mart og Best Buy som kuttet prisene.


Statene har ennå ikke ikke satt noe beløp i saken, men en lignende monopolsak har vurdert prisfiksing innen platebransjen til å ha kostet forbrukerne 480 millioner dollar, eller 4,3 milliarder kroner.

Den saken endte i mai, da plateselskapene gikk med på en rekke statlige krav om endring av praksis. Selskapene gikk med på å slutte med å beordre platebutikker og distributører til å følge avtalte minstepriser.

Det er ventet at flere stater vil slå seg sammen med de 28, sier en talsmann for statsadvokaten i New York til nyhetstjenesten.

Til toppen