Platebransjen vil spore CD-R-plater

Nå vil platebransjen spore CD-R-plater. Produsentene skal registreres og lisensieres, og hver plate skal få en unik kode.

Nå vil platebransjen spore CD-R-plater. Produsentene skal registreres og lisensieres, og hver plate skal få en unik kode.

Den internasjonale platebransjen, representert ved IFPI, ønsker å få kontroll på bruken av brennbare CD-plater. IFPI-sjef Jay Berman gikk nylig ut med en oppfordring til den Taiwanske regjeringen om å gripe inn i produksjonen av blanke CDR-plater, skriver NRK.no/musikk.

IFPI vil at produsentene av slike plater skal kontrolleres nøyere, ved at de registreres, blir underlagt et lisensieringssystem, og at hver enkelt CDR-plate får sine egen økode som gjør det mulig å spore den.

Les også:

1,1 million i skuddpremie på DVD-pirater
Student-pirater får millionbot
Audiogalaxy så godt som død
Nix mer Star Wars for $1
World Cup-pirater protesterer mot fotballpamper
Piratkopiering: Norge bedre, verden verre

Organisasjonen, som representerer de største plateselskapene, mener distribusjonen av piratmusikk via CD-er har eksplodert - med en økning på 50 prosent siden i fjor, og salgstall på to milliarder piratplater.

Slike piratkopier skal utgjøre 40 prosent av markedet, ifølge IFPI.

- Vi ser oftere og oftere at det oppstår mini-fabrikker hvor de kan ha opptil 100 brennere gående samtidig. Vi har sett det blant annet i Italia, hvor de kan produsere 100.000 kopier per dag, hevder Berman overfor Reuters.

Over hele Asia selges piratkopierte CD-plater over en lav sko. Dette gjelder også DVD-plater, noe som gjør at både plate- og filmbransjen har begynt å fokusere knallhardt på denne virksomheten.

IFPI har beregnet at piratene snyter bransjen for rundt 37 milliarder dollar årlig ved salg av piratkopiert musikk, mens endel debattanter mener tallene plate- og filmbransjen opererer med ikke kan stemme, med den begrunnelse at fattige mennesker i Malaysia eller Kina ikke hadde kunnet betale full pris på en DVD eller CD-plate uansett.

Berman vil ta med seg IFPIs styre til Taiwan til høsten, og vil da oppfordre både regjering og produsenter til å finne en løsning på problemene.

Til toppen