Platebransjen vurderer å økse Napster.no

MP3-søkemotoren Napster.no har fått bransjeorganisasjonen IFPI på nakken. Nå utredes det om de skal gå til sak for å stoppe tjenesten.

MP3-søkemotoren Napster.no har fått bransjeorganisasjonen IFPI på nakken. Nå utredes det om de skal gå til sak for å stoppe tjenesten.

På nettstedet Napster.no blir du møtt av følgende velkomsttekst: Du befinner deg nå på norges største og beste nettside med gratis musikk. Her kan du laste ned så mye musikk du bare måtte ønske.

Nettstedet er en søkemotor for MP3-filer, og det liker ikke plateprodusentenes interesseorganisasjon. International Federation of Record Producers sitt norgeskontor undersøker nå om de skal gå til sak for å stoppe tjenesten.

- Vi har satt igang en indre prosess for å se om vi skal forfølge saken. Nettstedet ser tvilsomt ut i forhold til åndsversksloven, og vi ser det som en viktig sak som vi legger ressurser i å undersøke hva som er lovlig og ikke lovlig - noe vi også har inntrykk av at TONO gjør, sier IFPI Norge-sjef Sæmund Fiskvik.

Han mener også VG kan være interessert i å undersøke sidene, med tanke på at det refereres til VG-lista på oversikter over hvilke låter som er tilgjengelige på forskjellige lenker på sidene.

En av låtene det ligger lenke til er den norske duoen Röyksopps genierklærte melodi "Eple", som digi.no ikke hadde noen problemer med å laste ned i MP3-format. Musikkvideoen til "Eple" er ellers lagt ut på nettet

fra plateselskapets side, men det ligger også lenker til en rekke andre låter på Napster.no.

- Da vi så at MP3-søkemotorer som www.mp3sound.com, emp3finder.com, mp3search.com, mp3.shach.dk, og så videre fikk drive sine sider uten å bli lagt ned, synes vi det var på tide at vi fikk en norsk MP3-søketjeneste på internett. Dermed lagde vi Napster.no. Tjenesten ble raskt en suksess, og vi kunne i løpet av få måneders drift notere at antall daglige sidevisninger passerte 1.000. Vi ligger i dag på cirka 5.000 sidevisninger per dag, noe som tilsvarer cirka 150.000 sidevisninger per måned. Vi er med dette, så vidt jeg vet, Norges største MP3-søketjeneste. Det skriver en av Napster.no-grunnleggerene, Frank Bruvik, i et e-postintervju med digi.no.

Det er brukerne selv som legger inn nettadressen til MP3-filer i Napster.nos database. Det betyr at de hverken legger ut MP3-filer på sin server, eller legger ut lenkene selv.

- Vi har en søkemotor der brukerne kan søke etter musikk fra denne databasen. I likhet med andre søketjenester som finnes på Internett, anser vi det som brukerens oppgave å finne ut om det en finner ved å bruke en søketjeneste, er lovlig eller ikke. Vi gir kun tilgang til det våre bruker legger inn i vår database. Noe vi mener ikke er ulovlig, skriver Bruvik.

Napster.no mottok for ikke lenge siden en e-post fra IFPI, der de ble oppfordret til å stenge tjenesten. De fikk beskjed om at tjenesten bryter åndsverksloven, og at de hadde 14 dagers frist på seg til å stenge nettstedet. Da Napster.no-gjengen nektet trakk IFPI tilbake fristen og advarte om at de ville vurdere eventuelle tiltak mandag denne uken, noe de nå har gjort.

Bruvik mener IFPI må gå etter de serverene som legger ut filene de mener er ulovlige, og opplyser at de ikke kommer til å legge ned nettstedet frivillig.

Til toppen