Playstation-dom kan stoppe sonefrie DVD-spillere

Sony har vunnet rettsaken om modchips i Playstation-maskiner. Avgjørelsen i britisk høyesterett kan bety at Hollywood vil prøve stoppe sonefrie DVD-spillere i neste omgang.

Sony Computer Entertainment vant ankesaken mot et britisk selskap som tilbyrmodifiseringsbrikker til Playstation-maskiner. Ordlyden i dommen kan åpne for at Hollywood vil prøve å gå etter folk som modifiserer DVD-spilleren sin til å spille filmer fra alle territorier, skriver New Scientist.

Sony har delt opp verden i tre regioner, Japan, USA og land i Europa og Australasia som bruker TV-systemet PAL. Både spill og konsoller inneholder elektroniske kontrollkoder som sammenlignes før spillet kan lastes, noe som gjør at uautoriserte CD-er ikke kan brukes i det territoriet.

I 2001 saksøkte Sony tre selskaper som solgte modifiseringsbrikker eller modchips. Modchips gjør det mulig å spille uautoriserte import-spill, men også piratkopierte spill. Brikken, kalt Messiah, "lurer" spilleren til å tro den har fått korrekt kontrollkode fra CD-en.

To av selskapene inngikk forlik, mens det tredje gikk til høyesterett og tapte. Dommeren har nå lagt frem en utskrift av sin uttalelse i forbindelse med dommen den 23. januar.

Selskapet ble dømt for å ha brutt section 296 av Copyright, Designs and Patents Act fra 1988. Denne forbyr enhver dings som "omgår" kopibeskyttelse, inkludert det å publisere informasjon som er ment å muliggjøre eller hjelpe i slik omgåelse.

Et av argumentene i dommen er at bare det å laste et spill inn i en spillmaskin har en sammenheng med det å kopiere.

Hvis dommen sier, som New Scientist mener, at bare det å spille et Playstation-spill juridisk sett kan kalles kopiering, vil det kunne ha stor effekt på DVD-politikken. DVD-systemet er avhengig av interaktive koder som kopieres fra plate til spiller før filmen kan spilles av.

Dermed kan Hollywood finne på å gå etter dem som lager modifiseringsbrikker som åpner sonesperrene på DVD-spillere, og til og med ukeblader som trykker oppskrifter på sone-oppheving er i faresonen.

Sone-systemet har vært omdiskutert også i Norge, da filmer med sone 2-koding ofte er av langt lavere kvalitet enn "originalen" for sone 1.

Les mer om: