CD-BRENNER

Test: Test av Plextor Plexwriter 24/10/40U

Plextors bærbare 24x-brenner

Vi har testet Plexwriters forholdsvis kompakte USB-brenner med 24x-fart. Det gikk fort for seg, i hvert fall på PC-en. Mac-en derimot...

8. feb. 2002 - 07:03
Plextor Plexwriter 24/10/40U. <i>Foto:  digi.no</i>
Plextor Plexwriter 24/10/40U. Foto:  digi.no

CD-brennerne blir bare kjappere og kjappere. Og bra er det, så vi slipper å sitte i timevis og vente på å få brent backup eller hjemmevideo eller hva det nå er som skal brennes.

Det er ikke mange ukene siden Plextor lanserte sin interne 40x-brenner, som jo er litt av en racer. Rundt omkring samtidig lanserte de en ekstern brenner med spesifikasjonene 24/10/40x på henholdsvis brenning av CD-R, brenning av CD-RW og lesing, og det er denne vi har kikket litt på.

Nå er det ikke all verdens til testbenk vi kan skryte av, men vi har da i alle fall fått sjekket at USB 2.0 på Windows XP virker, og at den ikke gjør det på verken Mac OS 9 eller OS X. Det vil si, om en har en desktop-mac med USB 2.0 PCI-kort fra en tredjepartsleverandør, skal du kunne oppnå 24x hastighet også i OS X. 

Enheten leveres med et par CD-er, kabler og alt annet som skal til for å koble deg opp.

Nesten.

Om du er Mac-bruker må du stille med brenneprogram selv, for den leveres bare med Nero for PC. Nå er Nero et bra program, men det hjelper jo lite når en vil brenne noe direkte fra Powerbook-en.

Fra en tidligere test hadde vi Toast liggende, som også er et enkelt, men utmerket program for å brenne både data, musikk og video-CD-er.

Enten du kjører Windows 98SE/ME/2000/XP, MAC OS 8.6 (USB 1.1) eller MAC OS X (USB 2.0-mulighet) gjør USB-grensesnittet at det bare er å plugge inn brenneren og slå den på. Nå klarte ikke Toast Lite å gjenkjenne brenneren under OS 9.0.1 på Mac-en, men tvert vi smalt den i OS X, var det full gjenkjenning og funksjon. Plexwriter´n virket med Apples Disk Burner-programvare i OS X også, men det gikk tregt. I løpet av testen måtte vi også nedgradere maskinen til streit OS 10.1, da det virket som det var en del trøbbel med den siste oppdateringen.

Brenneren klarer ikke mer enn 4x4x6x med USB 1.1, noe som vel er litt i tregeste laget. men det er bare en overgang til USB 2.0-støtte eventuelt kommer for fullt. På PC-en fikk vi full 24x og 3600 kb/s brennerhastighet. Burn-Proof-teknologien gjør sjansene for feil under brenning langt mindre, og gjør det også mulig å gjøre andre ting mens brenningen pågår.

Ingen av testene vi gjorde med omfattende e-postkommunikasjon, bilderedigering, nettsurfing eller VPN-kommunikasjon samtidig med brenning, klarte helt å sette brenneren ut av spill.

Denne modellen er en større og tyngre, både fysisk og teknologisk, versjon av de bærbare CD-brennerne. Mange produsenter lager brennere både av den slanke, putt-i-bagen typen og litt større, kjappere utgaver for oss som har flere datamaskiner i huset og ikke har lyst til å kjøpe brennere til alle sammen. Vi likte denne meget godt, da den er mindre enn noen av de andre "store" brennerne vi har sett, samtidig som den har samme kvalitet, fart og pålitelighet som intern-brenneren til Plextor.

Alle de beinharde tekniske detaljene finner du på Plextors sider.

Brenneren koster i overkant av 2000 kroner på de nettbutikkene vi har sjekket. Les artikkelen Her kjøper du billig og bra PC for å finne ut hvilken butikk som er rimeligst!

Digitale påskeegg har eksistert i over 50 år, men hvordan begynte det, og hvor kom navnet fra?
Les også

Fikk navn etter en bitter ansatts markering og ble forbudt av Steve Jobs. Nå er de overalt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.