OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Polen innrømmer å ha brukt israelsk spionprogramvare

Men avviser at programvaren er blitt brukt til å overvåke motstandere.

Roman Giertych, en kjent polsk advokat, er en av tre polske regjeringskritikere som har fått telefonen hacket av den israelsk-utviklede programvaren Pegasus.
Roman Giertych, en kjent polsk advokat, er en av tre polske regjeringskritikere som har fått telefonen hacket av den israelsk-utviklede programvaren Pegasus. Foto: Andrew Medichini/AP/NTB
7. jan. 2022 - 13:42

Lederen for Polens regjeringsparti Jaroslaw Kaczynski innrømmer at landet har kjøpt spionprogramvare fra israelske NSO Group.

Kaczynski avviser imidlertid at programvaren er blitt brukt til å overvåke politiske motstandere, og han forsvarer den som et nyttig verktøy i kampen mot kriminalitet og korrupsjon.

– Det ville vært ille hvis polske tjenester ikke hadde denne typen verktøy, sier han til ukemagasinet Sieci.

Intervjuet skal først publiseres mandag, men enkelte utdrag ble allerede fredag lagt ut av nyhetsportalen wPolityce.pl.

Jaroslaw Kaczynski , som leder Polens regjeringsparti, innrømmer at landet har kjøpt spionprogramvare fra israelske NSO Group. <i>Foto:  Adrian Grycuk/Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0</i>
Jaroslaw Kaczynski , som leder Polens regjeringsparti, innrømmer at landet har kjøpt spionprogramvare fra israelske NSO Group. Foto:  Adrian Grycuk/Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Programvaren Pegasus ble før jul funnet i telefonen til Polens opposisjonsleder Krzysztof Brejza, samt i telefonen til en advokat som har representert to av landets fremste opposisjonspolitikere. Hackingen er blitt oppdaget av Citizen Lab ved University of Toronto.

Amnesty International har på selvstendig grunnlag bekreftet opplysningene om at Brejzas telefon ble hacket flere ganger i 2019. Blant annet ble tekstmeldinger fra telefonen hans offentliggjort av statskontrollert TV som ledd i en svertekampanje under valgkampen. Valget ble vunnet av det konservative regjeringspartiet med knapp margin.

Journalistsamarbeidet Forbidden Stories førte sommeren 2021 til avsløringer av hvordan journalister og opposisjonspolitikere rundt om i verden ble overvåket via Pegasus.

Offeret for spionvaren Pegasus trenger ikke å gjøre noen ting for å bli infisert. Det er nok at programmet ringer deg opp, du behøver ikke å svare før programmet som kan tappe og fjernstyre telefonen er på plass.
Les også

Pegasus – spionprogrammet som finner sin egen vei til din mobil

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.