Politi-trojaner eksponert på nettet

Det omstridte spionprogrammet D.I.R.T. var egentlig laget kun for politimyndigheter og etterforskere. Nå har noen knabbet det og lagt det ut på nettet. Du kan selv laste det ned og snuse på det.

Nå er det stor sannsynlighet for at hackere og crackere går sammen og plukker fra hverandre det nylig lekkede programmet D.I.R.T., og prøver å finne en måte å sikre datasystemer mot denne trojaneren. DIRT er utviklet av en tidligere politimann og dømt kriminell ved navn Frank Jones, som lenge har hevdet effektiviteten ved sitt program. Det er beregnet på å brukes av politimyndigheter og etterforskere som skal "avlytte" datamaskiner, men har nå lekket ut på nettet (zip, 2,5 MB).

Programmet, som av The Register kalles en "overpriset politispion", ble først lagt ut på en gratisside på nettet, men ble kjapt plukket opp av John Young som driver nettstedet Cryptome.org.
Det som nå ligger på nettet, er en zip-fil med programmet samt bruksanvisning, men ingen autorisasjonskode. Erfaringsmessig skulle ikke det være noe problem for alle crackerne der ute, så det kan vel hende en fullversjon av programmet dukker opp snart. I mellomtiden gir bruksanvisningen en god pekepinn på hva slags lureri en kan gjøre med DIRT.


Ifølge The Register er det ikke så mye mer en kan gjøre med DIRT enn det en kan med gratis verktøy som SubSeven eller Back Orifice 2000. Journalist Thomas C. Greene, som stadig tilkjennegir sine, for noen, radikale synspunkter på saker og ting, mener trojanerens viktigste bruksområde vil være bevisplanting og forfalsking i forbindelse med etterforskning i land med dårlig rettssikkerhet.

Ett av problemene er at det, selv i land som skal ha relativt god rettssikkerhet, kan bli vanskelig å spore hva slags metoder som er blitt brukt i etterforskningen, med slike verktøy. Mafia-boss Nicodemo Scarfo ble tatt etter at FBIs avlyttingsprogram fikk ham i fella. Da ble forsvaret nektet innsyn i hvordan spionprogrammet Magic Lantern virker, og dermed kan retten vanskelig ta stilling til om alt har gått riktig for seg.

DIRT koster rundt 19.000 kroner for en versjon som snuser på ett mål, og opp til 270.000 for en utgave som snuser på opptil 250 mål.

Til toppen