JUSS OG SAMFUNN

Politianmeldt av Datatilsynet

Datatilsynet har besluttet å politianmelde den som har lagt ut deler av Arnold Juklerøds pasientjournal på Internett. Mesteparten av journalen ligger åpent tilgjengelig, med alle detaljer fra Gaustad Sykehus´ vurdering av Juklerød.

1. mars 2002 - 14:12

Anmeldelsen ble levert Riksadvokaten 27. februar 2002. Den er utarbeidet og innlevert i forståelse med en av Juklerøds sønner.

Direktør Georg Apenes i Datatilsynet sier at det er to sterke grunner for å gå til anmeldelse. Det er spredt ytterst sensitive opplysninger via et nytt og meget vidtrekkende medium, nemlig Internett. Om materialet er lastet ned fra den opprinnelige avsenderen, vil det i praksis kunne være umulig å fjerne opplysningene.


- Vi regner med at politiet i tillegg til straff også vil vurdere å kreve erstatning og oppreisning, sier Apenes.

Datatilsynet har også vurdert det dithen at anmeldelsen trengs ut fra et generelt behov for en rettslig belysning av de mer prinsipielle spørsmål bruk av elektronisk massespredning av taushetsbelagte, følsomme personopplysninger, representerer.

- Vi håper saken vil kunne avdekke eventuelle behov for presiserende lovendringer - eventuelt for å åpne for adgang for andre enn direkte fornærmede til å politianmelde lovbrudd ut fra en alminnelig interesse av å verne om sentrale samfunnsverdier som diskresjon og lovbestemt taushetsplikt, sier Apenes.

Dersom de pårørende ønsker advokathjelp, vil Datatilsynet forsøke å utvirke dette etter reglene for rettshjelp, skriver tilsynet på sitt nettsted.

Juklerød ble innlagt på Gaustad Sykehus i november 1971, og i journalen kan en blant annet lese flere detaljer om ham ut over diagnosen "religiøs kverulant", som førte til at Juklerød-saken ble en gjenganger i både mediene og den norske diskusjoner om psykiatri.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.