JUSS OG SAMFUNN

Politiet dropper den nye IT-plattformen

Skal kjøre nye løsninger på gamle systemer.

 På grunn av høy risiko for store budsjettsprekker, velger Politidirektoratet å droppe etableringen av egen ny IT-infrastruktur.
På grunn av høy risiko for store budsjettsprekker, velger Politidirektoratet å droppe etableringen av egen ny IT-infrastruktur. Bilde: Håkon Jacobsen
2. juli 2015 - 09:26

Omleggingen av IT-moderniseringen i politiet som justisministeren varslet i juni, innebærer at Politidirektoratet dropper de omfattende planene om en ny felles plattform for etaten.

Det melder Aftenposten.

Det betyr i praksis at det store prosjektet Merverdiprogrammet med et budsjett på 2,4 milliarder kroner blir stanset.

I stedet skal det utvikles nye løsninger og tjenester på de gamle systemene.

Les mer: Nye it-løsninger for 2,4 milliarder

Antikvarisk

Politiets hverdag i Norge er preget av tildels antikvariske arbeidsmetoder. Mens resten av befolkningen kan løse nærmest alle oppgaver fra smarttelefonen, må politiet kommunisere med operasjonssentralene over radiosambandet.

Når de skal skrive rapporter eller levere anmeldelser, må de tilbake til politistasjonen, der de blir møtt av utdaterte datasystemer som ikke snakker sammen.

Medarbeidere må huske opptil ti forskjellige brukernavn og passord for å følge opp et tips, gps-funksjoner ikke er oppdatert, og pc-er takler ikke å kobles til en smarttelefon.

Les også: Politiet må bruke IT-løsninger fra 70-tallet

Kvart milliard er brukt

På grunn av trøbbelet startet Politidirektoratet arbeidet med et enormt IT-løft i 2011. Prosjektet hadde en kostnadsramme på 2,4 milliarder kroner og skulle være ferdigstilt innen 2021.

De siste fire årene har gått med til forberedelser, som har kostet 240 millioner kroner. Men nå blir det stanset av Justisdepartementet etter anbefaling fra politiet selv. Årsaken er frykt for kostnadsoverskridelser og forsinkelser.

- Det betyr at vi ikke vil bygge en helt ny IKT-infrastruktur fra bunn av, men at vi skal modernisere datasystemene vi allerede bruker, slik at vi kan kjøre nye tjenester på disse. Dette kan være tjenester som å levere anmeldelser på nett - eller bedre muligheter for at politiet kan jobbe digitalt i felt, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Så du denne? Slik blir det moderne Politi-Norge

Varsellamper

Varsellampene begynte å blinke i vinter. En konsulentrapport fastslo at prosjektet kunne ende med en kostnadssprekk på over én milliard kroner.

Prosjektet har ikke produsert noe annet enn planer, dokumenter og rapporter. Over 80 prosent av utgiftene i perioden 2010 - 2012 gikk til eksterne konsulenter, ifølge en tilsynsrapport.

- Det har ikke blitt levert noen tjenester så langt. Prosjektet har bare eksistert på papiret - det er foreløpig et skrivebordsprosjekt som har vært gjennom en kvalitetssikring, og basert på denne har vi valgt å gjøre endringer, sier Anundsen.

Les også: Politiet flytter alle IT-ansettelser til Oslo

Straffeloven

Prosjektets utgangspunkt var at politiet har mange forskjellige, og dels svært gamle, datasystemer. Politiets straffesaksregister er for eksempel fra 1979.

Den nye straffeloven og politiregisterloven er blitt satt på vent fordi datasystemene ikke kunne håndtere overgangen. Derfor valgte Regjeringen i 2012 at dagens systemer skulle skrotes til fordel for helt ny IT-infrastruktur.

- Den opprinnelige planen var at vi skulle bygge en firefelts vei, og så kjøpe bilene. Nå kjøper vi bilene først, men disse må kjøre på tofelts vei en stund, sier Anundsen. Han regner med å kunne levere nye tjenester uten å overbelaste datasystemene.

- Men det er klart: Mange av systemene er gamle, og det er en driftsrisiko forbundet ved disse, sier statsråden til Aftenposten.

Les også: Forskere skal forsyne politiet med IT-kompetanse

Direktør Cato Rindal ved Politiets IKT-tjenester (PIT) legger ikke skjul på at de gamle systemene byr på en rekke driftsmessige utfordringer. <i>Bilde: Espen Zachariassen</i>
Direktør Cato Rindal ved Politiets IKT-tjenester (PIT) legger ikke skjul på at de gamle systemene byr på en rekke driftsmessige utfordringer. Bilde: Espen Zachariassen

Ville ha raskere resultater

Politidirektoratet vedgår at politiet ikke utnytter teknologi på en god nok måte.

- Systemløsningene i politiet driftes med høy risiko for uplanlagt nedetid og kompromittering eller tap av data. Svakhetene knytter seg til alle deler av IKT-området, både til applikasjoner, plattformer for utvikling, grunnleggende infrastruktur og organisasjonen for utvikling, forvaltning, drift og support, sier IKT-direktør Cato Rindal.

POD sier at det var et ønske om raskere resultater for publikum og ansatte som gjorde at de i mai leverte sin anbefaling om likevel ikke å starte opp programmet.

Så du denne? Svindyr og langvarig IT-utvikling ga ham ideen til noe billigere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.