BEDRIFTSTEKNOLOGI

Politiets Datakrimsenter mangler penger

Om ikke Økokrim får mer penger til Politiets Datakrimsenter, stoppes arbeidet med de snart innflyttingsklare lokalene på Bryn i Oslo.Fagre løfter om datasikkerhet møter virkeligheten.

7. aug. 2002 - 15:38

Politiets Datakrimsenter (PDS) mangler penger. Nesten 2000 kvadratmeter lokaler på Bryn er iferd med å bli klare til innflytting, men Økokrim mangler penger til både utstyr og ansettelser, og om de ikke får det snart blir det stopp i hele prosjektet.

Tidligere Økokrim-ansatt Svein Yngvar Willassen (t.h.) har nylig startet sitt eget datasikkerhetsselskap, og opplyser at han til tider ble frustrert over at ingenting skjedde, etter at daværende justisminister Hanne Harlem slo på stortromma for å få igang PDS.

- De på Datakrimteamet får langt mindre penger enn de trenger til å etablere et slikt senter. Jeg vurderte det slik at det har ikke blitt noen satsing, og ser ikke ut til å bli satsing på en stund heller, så da gjør jeg det (starter egen virksomhet, red. anm.) heller før enn siden, sier han til digi.no.

Les også:

- Vi har ennå ikke fått noen offfisiell bekreftelse på hvor mye penger vi får disponere. Vi trenger mer for å få lokalene opp i år, og minimumstallet ligger i området 15-20 millioner til ustyr og inventar. I tillegg trengs mer penger for nyansettelser, forteller Økokrim-sjef Einar Høgetveit til digi.no.

Han mener de ligger greit an i forhold til planene, men at det begynner å bli prekært å få avklart det økonomiske. Det skal gjøres i et møte mellom Økokrim og Politidirektoratet neste uke, men om PDS ikke får de pengene de trenger, vil prosjektet måtte settes i pause-modus, ifølge Høgetveit.

- Det ville vært ønskelig med nye stillinger i år, men det er ikke dramatisk, mener han.

Datakrimsenteret på nasjonalt nivå skal våre pådrivere og en ressursbank for de lokale politidistriktene, og Høgetveit ser ingen konflikter i at Oslo Politikammer jobber hardt med sin egen datakrim-enhet, tvert imot. Ethvert politidistrikt bør ha datakrimspesialister som i sin tur kan henvende seg til PDS for assistanse, mener han.

- Vi har ikke opplevd noen bremsing i prosjektet, det er bare at ting tar tid. Dette er et nytt prosjekt med et vell av detaljer - det har ikke tatt lengre tid enn forventet, men det begynner å nærme seg en grense for å få en avklaring om den videre gangen i det, sier Høgetveit til digi.no.

PDS er en videreutvikling av Økokrims Datakrimteam, og skal få et avansert datalaboratorium og inngå i et internasjonalt nettverk som arbeider mot datakriminalitet og for bedre utnytting av elektroniske spor i kampen mot kriminalitet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.