Spionasje

Politikere ble rådet til å legge igjen smartmobilen før Russland-reise

Politikeren Martin Lidegaard var blant dem som fulgte rådet om å legge igjen blant annet smartmobilen før et offisielt besøk til Russland denne uken. I stedet har han fått utlevert en enkel Nokia-mobil.
Politikeren Martin Lidegaard var blant dem som fulgte rådet om å legge igjen blant annet smartmobilen før et offisielt besøk til Russland denne uken. I stedet har han fått utlevert en enkel Nokia-mobil. (Bilde: Skjermbilde)

Da medlemmene av utenrikskomiteen til det danske Folketinget denne uken skulle reise på offisielt besøkt til Russland, dro de aller fleste uten å ta med seg moderne IT- og kommunikasjonsutstyr som smartmobiler og pc-er. I stedet fikk de utlevert hver sin helt ordinære mobiltelefon. 

Årsaken til dette tiltaket, som har vekket oppmerksomhet i store deler av verden, er en anbefaling fra IT-avdelingen til Folketinget, som mener at det er en risiko for at politikerne vil bli overvåket og tappet av russerne. Dette skriver Berlingske

Flere tar forholdsregler: Reiser dingseløs til Kina

Litt vilt

Dette gjaldt blant annet den tidligere, danske utenriksministeren, Martin Lidegaard, som også skrev om det på Facebook, noe som er gjengitt i toppen av saken. Han mener at det hele er litt vilt å måtte takke farvel til epost, nyhetslesing og sosiale medier under oppholdet. 

Til den danske avisen sier Peter Kruse i IT-sikkerhetsselskapet at selv om gammeldagse Nokia-mobiler riktignok kan virke litt primitive, så er de framtiden for politikere og bedriftsledere som skal reise til utlandet.

Ifølge Reuters, som også har omtalt saken, har danske ministere flere ganger de siste årene blitt utsatt for angrep fra utenlandske, statssponsede hackergrupper.

Les også: – Etterretningen i USA skjøt feil cyber-bjørn

Kommentarer (23)

Kommentarer (23)
Til toppen