Politisk datasnoking i Sverige

Et svensk IT-sikkerhetsfirma mener at Folkpartiet har snoket seg inn i Socialdemokraternas interne nett.

Avisa Dagens Industri (di.se) skriver i dag at IT-sikkerhetsselskapet Sentor har skaffet bevis på at sentrale funksjonærer i Folkpartiet har skaffet seg hemmelige valgkampdokumenter fra sin fremste motstander, ved å begå datainnbrudd mot Socialdemokraternas interne nettverk Sapnet.

Om to uker er det både riksdagsvalg og lokalvalg i Sverige.

Folkparti-funksjonærene har fått tak i brukernavnet og passordet til Socialdemokraternas försteombudsmann Stig Olof Friberg, som har det øverste ansvaret for å koordinere valgkampen, med utspill, opptredener landet over av statsråder med mer.

Et anonymt medlem av Folkpartiet, som er mot datainnbruddene, tok kontakt med di.se og viste hvordan han fra en internettkafe kunne få tilgang til alle opplysninger på Sapnet.

Socialdemokraterna hadde da allerede engasjert Sentor for å undersøke mistanken om datainnbrudd, etter at Folkpartiet en rekke ganger hadde kunngjort utspill dagen før utspill i de samme emnene var planlagt av Socialdemokraterna.

Det skal dreie seg om et hundretalls tilfeller av datainnbrudd, fra november i fjor.

Da Sentor undersøkte de nyeste tilfellene, oppdaget de at alle var gjort fra anonyme IP-adresser, der det er umulig for alle unntatt politiet å finne fram til personen bak. Da bestemte de seg for å konsentrere seg om eldre tilfeller, fra november til mars.

I mars ble det nemlig avslørt en skandale om hat-e-post som ble tilbakeført til Socialdemokraternas hovedkvarter i Stockholm. Da ble det mye offentlig oppmerksomhet rundt sporbarheten av aktivitet på Internett, og man regnet med at snokene fra Folkpartiet antakelig ble mer forsiktig etter dette.

Antakelsen holdt: Fra november til mars kunne Sentor spore rundt 80 tilfeller av pålogginger med den sosialdemokratiske försteombudsmannens brukernavn og passord direkte til IP-adresser som kunne knyttes til Folkpartiet.

En talsperson for Folkpartiet sier til Sveriges Radio at datainnbrudd for å skaffe tilgang til Socialdemokraternas interne dokumenter er totalt uholdbart, og at de skyldige vil bli identifisert.

Socialdemokraternas partikasserer Tommy Ohlström bekrefter overfor flere svenske medier at saken vil bli anmeldt til politiet, slik at blant annet individene bak innbruddene fra mars til september også kan identifiseres.

Til toppen