DATASENTER

Politisk strid om jordbruksareal skal bli datasenter

Et politisk flertall i Time i Rogaland har godkjent at 6.000 dekar på Kvernaland skal utredes for bygging av datasentre og fabrikker. Landbruket protesterer.

Kuer på beite i Hå på Jæren. Nå vil Time kommune utrede om 6.000 dekar på Kvernaland kan brukes til datasentre og batterifabrikker. Det vil gå utover matjorda, men kan skape arbeidsplasser.
Kuer på beite i Hå på Jæren. Nå vil Time kommune utrede om 6.000 dekar på Kvernaland kan brukes til datasentre og batterifabrikker. Det vil gå utover matjorda, men kan skape arbeidsplasser. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud, NTB scanpix
14. apr. 2020 - 07:58

Den årlige omdisponeringen av dyrket jord må være under 4.000 dekar nasjonalt, ifølge den nasjonale jordvernstrategien, vedtatt av Stortinget i 2015, melder Nationen, og Time kommune utreder nå 150 prosent av dette.

– Vi trenger ikke å bruke opp mot en million kroner på en konsekvensutredning når det er snakk om å bygge ned matjord. Vi mener det er helt feil å bruke matjord på Jæren på denne måten. Det handler prinsipielt om jordvern, sier gruppeleder i Time Senterparti, Bjarne Undheim.

Han er tidligere leder i Norges Bondelag og har ikke sansen for planen om å gjøre om en del av Norges selvutnevnte matfat til kraftkrevende industri i en tid der søkelys på selvforsyning innen næringsmidler blir mer aktuelt.

Ifølge Jærbladet koster utredningen kommunen 750.000 kroner.

Ordfører i Time, Reinert Kverneland (H) har ikke tatt standpunkt, men vil ha en utredning, og sier det handler om å skape arbeidsplasser.

Det var SV, MDG, Sp og Venstre som motsatte seg en utredning.

I en ny rapport advarer FN mot misbruk av KI-teknologi til å øke spredningen av usannheter om nazistenes drap på mer enn seks millioner mennesker under andre verdenskrig
Les også

FN: KI kan misbrukes til å fornekte jødeutryddelsene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.