JUSS OG SAMFUNN

Positiv til «trygg domenehavn»

– En veldig interessant idé, sier Datatilsynets direktør.

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon er positivt innstilt til forslaget fra Opera-sjefen om å ta i bruk toppnivådomener med særskilte krav til personvern og sikkerhet, men han vet ikke hvor praktisk gjennomførbart forslaget er.
Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon er positivt innstilt til forslaget fra Opera-sjefen om å ta i bruk toppnivådomener med særskilte krav til personvern og sikkerhet, men han vet ikke hvor praktisk gjennomførbart forslaget er. Bilde: Per Ervland
24. juni 2014 - 16:22

Teknologidirektør i Opera Software Håkon Wium Lie skrev tirsdag et debattinnlegg i Dagbladet, der han tok til ordet for å bruke toppdomenenavn på en spesiell måte.

Norge har ubrukte ressurser i form av .sj (avholdt Svalbard/Jan Mayen) og .bv (Bouvet-øya) som ifølge forslaget kan bli brukt som en trygg datahavn, med særskilte krav til kryptering og personvern.

Datatilsynet synes ikke forslaget er så dumt.

I hvert fall mener tilsynsdirektør Bjørn Erik Thon at det er verdt å gå noen runder for å se om forlaget er praktisk gjennomførbart.

– Jeg synes det er en veldig interessant idé, sier Thon til digi.no om utspillet fra Opera-sjefen.

Ideen kom på banen allerede under personverndagene i januar, der Håkon Wium Lie brakte den på banen i paneldebatt.

– Om ideen er gjennomførbar eller ikke har jeg ikke tatt stilling til, men dette er en stein vi bør se hva som ligger under, sier Thon.

Datatilsynets direktør sier at de det siste året har diskutert ofte om det er måter å ta i bruk infrastruktur på for å fremme personvern. Det være seg fysisk infrastruktur, nye sjøkabler ut av Norge som alternativ til å la svenskene snoke på datatrafikken vår eller andre tiltak. Thon betegner dette som en meget interessant debatt, også hva gjelder domeneforslaget.

– Det er Norge som kontrollerer disse toppnivådomenene og hva de skal brukes til. Vi kan bestemme vilkårene for bruken. Selve ideen om at dette kan brukes til å bygge en personvernvennlig infrastruktur er god, mener han.

Videre tenker han seg at skal det være noe poeng med en slik ordning, må kravene til hvem som får bruke .sj eller .bv nødvendigvis være strengere enn de er med .no. Kanskje med særskile krav til hva som er tillatt av profilering og reklame, bruk av analyseverktøy og andre vilkår.

Det er ikke akkurat Facebook han har i tankene.

– Skal vi utvikle et slikt konsept ser jeg for meg at det tiltrekker aktører som har et annet fokus og ønsker å profilere seg som personvernvirksomheter, sier Thon.

Datatilsynets sjef berømmer Operas Håkon Wium Lie som en fyr som «evner å tenke litt utenfor vanlig A4» og ser ikke bort ifra at tilsynet selv kan komme til å etablere nettsider under .sj eller .bv skulle forslaget vise seg å bli noe av.

– Jeg synes det er verdifullt å lytte til Håkon og ideen er verdt å se nærmere på, selv om jeg ikke vet om det er teknisk gjennomførbart, avslutter Bjørn Erik Thon.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.