BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Powerpoint gjør oss dumme

Pentagons generaler oppfatter programmet som en intern trussel.

28. apr. 2010 - 09:49

Avisa New York Times skriver at USAs militære ledere i stadig større utstrekning stiller seg skeptisk til å bruke Microsofts presentasjonsprogram Powerpoint: We Have Met the Enemy and He Is PowerPoint.

Artikkelen viser til flere uttalelser fra ledende offiserer. På en konferanse i delstaten North Carolina tidligere denne måneden kom general James Mattis med denne kraftsalven:

– Powerpoint gjør oss dumme.

Mattis er øverste leder i US Joint Forces Command.

Brigadegeneral H. R. McMaster nedla forbud mot all bruk av Powerpoint da han skulle forberede og lede amerikanernes vellykkede operasjoner for å sikre byen Tal Afar i det nordlige Irak i 2005. På den samme konferansen som der Mattis kom med sitt utfall mot Powerpoint, holdt McMaster et innlegg der han så på Powerpoint som en intern trussel.

Det er to typer kritikk som rettes mot Powerpoint. Den ene er at den oppmuntrer til å lage plansjer med all verdens objekter og relasjoner, som gir et grafisk bilde uten å formidle innsikt. Et berømt eksempel hentet fra Pentagon, er denne oversikten over faktorer som bidrar til den ustabile situasjonen i Afghanistan, som ble lagt fram på en briefing i fjor høst, og avslørt av utenrikssjef Richard Engel i NBC:

Her er hele plansjen i all sin fascinerende detalj: Afghanistan Stability / COIN Dynamics.

Mer alvorlig, ifølge McMaster, er avhengigheten som Powerpoint skaper av punktlister.

– Det er farlig fordi det gir en illusjon av at man forstår og kontrollerer noe. Men noen av verdens utfordringer kan ikke framstilles punktvis, sier McMaster til New York Times.

Kritikerne sier punktlister tåkeligger samspillet mellom ulike faktorer, for eksempel mellom politikk, økonomi og etnisitet. De sier de opplever at Powerpoint ødelegger for diskusjoner, kritisk tenking og gjennomarbeidede beslutninger. Presentasjoner avlaster den som holder en framstilling fra å legge fram analyser og argumenter i klare og overbevisende formuleringer, og formidler mindre informasjon enn skriftlige utredninger. Kritikerne mener det militære må innse hvorfor for eksempel USAs høyesterett ikke godtar Powerpoint-presentasjoner som alternativ til skriftlige utredninger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.