Premiere på satellittdistribuert kinofilm

Ben Affleck og Gwyneth Paltrow fikk æren av å introdusere fremtidens filmdistribusjon, med satellitter og digitale prosjektører.

Ben Affleck og Gwyneth Paltrow fikk æren av å introdusere fremtidens filmdistribusjon, med satellitter og digitale prosjektører.

Kinogjengere på Times Square i New York hadde denne helgen mulighet til å få med seg en virkelig verdenspremiere. Superstjernene Gwyneth Paltrow og Ben Affleck spiller hovedrollene 'Bounce', som er verdens første satellittdistribuerte kinofilm.

Hollywood har lenge eksperimentert med digital distribusjon av filmer, men dette er første gangen distribusjonen går gjennom lufta, skriver AP. Tidligere filmer inkluderer Disneys Tarzan og Warner Bros.' Den perfekte stormen, men disse er blitt distribuert på spesielle høykapasitets harddisker.

I sommer testet Twentieth Century Fox distribusjon av filmen Titan AE via fiberoptiske kabler, noe som også ble omtalt som revolusjonerende.

Men det var altså enda mer historisk for de fremmøtte som fikk se Bounce i New York denne helgen. Filmen ble konvertert til en datastrøm og sendt opp til en Boeing-satelitt som så sendte den ned til kinolokalet. En masterkopi av filmen ble komprimert på spesialutstyr fra selskapet QuVIS, deretter kryptert av Boeing, som la til et ekstra lag kryptering for overføringen til satelitten.

Å få filmen fra Tulsa, Oklahoma via satelitt til parabolantennen på toppen av kinoen i New York tok åtte timer. Der ble filmen dekryptert og dekomprimert på harddisk, for så å bli vist på en digital prosjektør fra Texas Instruments.

Filmen ble også sendt via fibernett, som en forsikring.

Filmstudioene er svært ivrige på å finne alternativer til den kostbare prosessen med kopiering og distribusjeon av celluloidfilmer. Men så langt har ikke bransjen kommet til enighet om hvem som skal ta de enorme kostnadene som ligger i utstyret som skal til. En digital prosjektør koster fra 1,3 til 1,8 millioner kroner, til sammenligning koster en analog prosjektør i overkant av 300.000, skriver AP.

Til toppen