BEDRIFTSTEKNOLOGI

Premiereklar Thor IIa

Telenor Satellite Services vil ta et langt skritt inn en ny tidsalder når satellitten Thor IIa skytes opp etter planen 22. februar. Satellitten koster en milliard kroner, og vil øke Telenors eksisterende kapasitet på satellitt-formidlet kringkasting betydelig.

Frode Eriksen
9. jan. 1997 - 08:00

Thor II a er den første satellitten som noen sinne er bygget fra bunnen av etter norsk kravspesifikasjon. Satellittbygger er amerikanske Hughes Space and Communications. Satelllitten har 15 kraftige sendere for kringkasting og vil øke Telenors kapasitet på kringkastingsområdet fra dagens 23 kanaler fordelt på fire satellitter med 15 til 38.

Satellitten plasseres i den norske delen av himmelrommet, som er en grad vest. Der vil den gi selskap til satellitten Thor som Telenor eier fra før. Thor I ble ikke bygget etter Telenors kravspesifikasjoner slik Thor IIa blir, men ble kjøpt i bane i 1992 og omdøpt fra Marco Polo II.

Thor IIa skal styres fra et nykonstruert kontrollsenter på Nittedal Jordstasjon, mens oppskytningen skal skje fra Cape Canaveral i Florida, USA ved hjelp av en Delta II bærerakett. Delta II er en av de mest stabile bærerakettene som finnes. De siste 19 årene har raketten foretatt over 240 oppskytninger og har gjennomført 98,7 prosent av oppskytningene uten uhell.

Telenor er en av verdens ledende aktører inne satelittkommunikasjon, og dette området er et av tre som er blinket ut som et fremtidig hovedsatslingsområde for selskapet.

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.