BEDRIFTSTEKNOLOGI

Prestisjefylt IT-pris til Trondheimsselskap

Trondheimsselskapet Mison har fått Europas mest prestisjefylte IT-pris. Den fikk de for et ultralydbasert navigasjonssystem som revolusjonerer hjernekirurgien.

4. des. 2001 - 10:03
Mison SonoWand.
Mison SonoWand.

Mison har fått tildelt IST-prisen for sitt produkt SonoWand, som gjør det mulig å få oppdaterte hjernekart i løpet av en operasjon. Tidligere har kirurgene måttet forholde seg til MR- og CT-bilder av hjernen, gjerne bilder som er flere dager gamle. Ved hjelp av SonoWands 3D-ultralyd får kirurgen oppdaterte bilder av sine aktiviteter, noe som gjør det enklere å fjerne alle rester av en svulst, samt navigere mer varsomt og begrense inngrepene.

Geirmund Unsgård er professor ved Regionsykehuset i Trondheim, og en av prisvinnerne. I samarbeid med Atle Kleven og Åge Grønningsæter i Mison har han utviklet teknologien som nå har gjort seg fortjent til IST, eller The European Information Society Technologies Award som den heter.

Prisvinnerne kunne i går innkassere 1,7 millioner kroner på seierspallen i Düsseldorf, ifølge Adresseavisen. Hele den europeiske IT-bransjen er med i konkurransen om denne prisen. SonoWand har hittil vært i bruk ved RiT og ved et sykehus i Heidelberg, men Mison håper nå å selge apparatet videre, og starter produksjon for resten av Europa snarest.

De to andre hovedprisvinnerne hadde laget henholdsvis laserstyring for landbruksmaskiner og en utviklingsplattform for interaktivt 3D-innhold.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.