Prisen for "gratisnett" i fritt fall fra 43 til 5 øre på 58 dager

De fleste har oppdaget at det ikke finnes noe sånt som et gratis internett. Men at det er blitt rimeligere er det ingen tvil om. En undersøkelse gjort av digi.no viser at prisen har falt fra inntil 43 øre pr minutt tidlig i august til så lite som 5 øre minuttet i dag.

De fleste har oppdaget at det ikke finnes noe sånt som et gratis internett. Men at det er blitt rimeligere er det ingen tvil om. En undersøkelse gjort av digi.no viser at prisen har falt fra inntil 43 øre pr minutt tidlig i august til så lite som 5 øre minuttet i dag.

Da Telenor lanserte en nasjonal lokaltakstsone i sommer etablerte selskapet samtidig det som er Europas enkleste land å etablere seg som Internett-leverandør i. Nye aktører i markedet har presset de store teleselskapene til å fjerne alt som heter priser på vanlig Internett-aksess.

For de med dårlig hukommende så var det faktisk det Bergens-baserte tv-selskapet TV2 som var helt først med et tilbud om Internett uten abonnement, allerede for to år siden. Tilbudet ble relansert i tidlig i august til en svært avskrekkende pris; 43 øre per minutt ble man fakturert med over telefonregningen. TV2 hadde tilpasset sin tjeneste til Win9X og Win NT.

"FriSurf" sa Telenor helt i starten av august og lanserte som første teleaktør i markedet et Internett-tilbud uten abonnement, om en ser bort fra Telenor Link sin studentkampanje for noen år siden basert på samme prinsipp.

Telenors problem var at selskapet glemte markedets forventninger. For en stadig større kundegruppe mente at et europeisk fenomen burde skylle inn over Norge; nemlig at en Internett-kunde ikke skulle betale mer for Internett enn det tellerskrittene koster. Og helst mindre.

Telenor innfridde ikke disse forventningene. Og mange trodde også at ordet "Fri" skulle bety "ingenting" eller "gratis". Den gang ei. Selskapet mente tilbudet var så godt at det ville ha mer enn lokaltakst for tjenesten; 22 øre på kveldstid og i helgene og 36 øre på dagtid, henholdsvis 8 øre og 14 øre mer enn lokaltakst. Men denne sammenligningen glemte Telenor, helt til Forbrukerombudet bad selskapet komme på andre tanker.

Konkurrenter som Tele 2 og NetCom benyttet anledningen til fortelle at de også ville komme med lignende tilbud med Internett uten abonnement, og kanskje til og med enda billigere enn det lokaltaksten var (og er).

Men det skulle vise seg at det var det lille og gjenfødte teleselskapet Sense som den 27. august ble det første selskapet som lanserte Internett som bare kostet lokaltaksten. Gratis Internett ble fort et begrep og med Elkjøp som partner ble produktet markedsført over hele landet.

Flere selskap benyttet anledningen til å si at også de ville komme med Internett uten andre kostnader en lokaltaksten. Teletopia offentliggjorde planer om å tilby Teletopia FreeNet - gratis til lokaltakst før høsten var omme.

Den 8. september presenterte Domino Norge og den britiske Internett-leverandøren X-stream Networks seg for det norske folket for første gang med en helside i landets største avis som forkynte gratis Internett og endog gratis tellerskritt - om enn bare av og til. Baksiden er imidlertid at brukerne må tåle å bli vist en annonse på desktopen.

15. september kom Tele 2 på banen med et tilbud som viste seg å bli billigere enn lokaltakst, men forutsatte at du valgte Tele 2 som ditt faste televalg.Dagbladet - Norges første riksdekkende avis på Internett (lansert den 8. mars 1995), allierte seg med Powertech, og den 20. september benyttet de anledningen til å fortelle at det nyinngåtte ekteskapet skulle resultere i gratis Internett og egen portal. Hurtig nedlasting uten bannerannonser og hensyn til konkurrenter, pluss gratistilbud er nok til å heve tjenesten i internettjungelen, mente Dagbladet på nett-sjef Arne Krumsvik. Gratis nett
Ferskt i dag
I dag fulgte både Telia og NetCom opp med sine tilbud. Telia har lansert et åpent og uforpliktende surfetilbud i tillegg til betalbare abonnement for de som ønsker seg litt mer, naturligvis billigst for kundene som velger Telia som fast forvalg.

Om en ser bort fra kravet om mobilabonnementet er det imidlertid NetCom som er aller billigst. I tillegg til gratis Internett selger NetCom sine surfe-minutter for 5 øre på nattestid, 10 øre på kveldstid og 20 øre på dagtid. Det aller billigste NetCom-abonnementet koster 600 kroner i årlig avgift i tillegg til 200 kroner å etablere. Ta med dette i regnestykket når du skal finne ut hvilken Internettleverandør DU synes er billigst.

Ta også med at Telenor har følt presset fra de ovenstående aktørene og ikke minst fra sine egne kunder, slik at selskapet har relansert FriSurf til lokaltakst, gjeldende fra 1. oktober.

Flere ligger i kjømda. Gratistelefonen varslet muligheter for gratis Internett når selskapet kommer på lufta igjen etter sommerferien. Problemet er at da dette ble sagt - før sommeren, var det ingen andre som heller tenke særlig hardt på gratis Internett.

Og denne historien er helt sikkert ikke slutt med det.

Her er i alle fall utviklingen så langt.Selskap Lanseringsdato Minuttpris Ulempene
TV2 I 1997 43 øre VELDIG dyrt
Telenor 4.8.99 22 øre kveld og 36 øre dag.
Relansert 1. oktober til lokaltakst.
Fra starten: for dyrt.
Sense 27.8.99 Lokaltakst Fast startside
Teletopia 27.8.99 Lansert til 11 øre i kveld/helg Ennå ikke på lufta
X-stream
Networks
8.9.99 Lokaltakst. Helt gratis av og til. Registrerte brukere varslet på e-post. Dum skrivefeil i VG førte til mange skuffede brukere. Du må akseptere annonser på skjermen din.
Tele 2 15.9.99 21 øre dagtid/13,5 øre kveld Må være telefonikunde
Dagbladet 20.9.99 Lokaltakst
Telia 1.10.99 Lokaltakst. Har også dyrere tilbud. Vil du ha rabatt må du ha betalabonnementet.
NetCom 4.10.99 Natt: 5 øre, kveld: 10 øre, dag: 20 øre Isolert sett billigst, men krever mobil- abonnement.
Gratistelefonen oktober? Lanseres kanskje snart
Kilder: digi.no og selskapene selv
Til toppen