Priskutt fra Apple og to nye bærbare

Steve Jobs har ennå ingen billig bærbar, men to nye «grønne» stilmodeller i aluminium.

Priskutt fra Apple og to nye bærbare

Steve Jobs har ennå ingen billig bærbar, men to nye «grønne» stilmodeller i aluminium.

Forventningen om at Steve Jobs ville kunngjøre en bærbar Mac til rundt 800 dollar slo ikke til. Hovedtemaene på Apple-sjefens presentasjon i Cupertino i går om bærbare Mac var i stedet priskutt, stil og miljøvennlighet. Han viste to nye bærbare: MacBook med 13 tommers skjerm, og MacBook Pro med 15 tommers skjerm, begge med Intel Core 2 Duo-prosessorer.

Den billigste nye MacBook er priset til litt i overkant av 10 000 kroner. Priskuttene på eksisterende modeller gjør at amerikanerne endelig kan kjøpe en bærbar Mac til 999 dollar, 100 dollar mindre enn før.

Begge nyhetene er eksempler på en ny produksjonsmetode som Apple har innført, der kassen til maskinene skjæres ut av én massiv blokk av aluminium.

Denne konstruksjonen bidrar til at pc-ene blir både tynnere, sterkere og mer varige. Apple legger til at de også blir vakrere («incredibly beautiful design» heter det i markedsføringen).

Andre forbedringer med de nye bærbare fra Apple er moderne grafikk fra Nvidia (3D-prosessoren GeForce 9400M), lyssterke LED-skjermer og større flatmus for pekerstyring. Apple kaller de siste for «trackpad» for å markere avstand til «touchpad» fra andre leverandører.

De nye MacBook og MacBook Pro tilfredsstiller strenge miljøkrav, som Energy Star 4.0, Epeat Gold og RoHS. De er totalt frie for bromerte flammehemmere. Ingen interne kabler eller andre komponenter inneholder PVC, og de nye skjermene er uten kvikksølv, og er laget med arsenikkfri glass.

På ytelsessiden framhever Apple at grafikken i 3D er opptil fem ganger den til tidligere MacBook-modeller. Ifølge Apple er dette «3D-spill ytelse på forbrukervare».

Prisen på Macbook er satt til 10 990 kroner, mens MacBook Pro er oppgitt til 16 490 kroner. Man har visse valgmuligheter som bedre grafikk, høyere klokkefrekvens og større disk.

Apple har også oppgradert to eksisterende bærbare: den ultratynne MacBook Air og den kraftige og store 17 tommers MacBook Pro.

Alle nyhetene er tilgjengelig umiddelbart, unntatt den nye MacBook Air som ventes å kunne leveres i Norge tidlig i november.

    Les også:

Til toppen