Professor mener wiki vil erstatte lærebøker

Erstatter lærebøker med wiki-løsning, og lar elevene fylle den med eksamens-spørsmål.

Professor mener wiki vil erstatte lærebøker
(Bilde: ScanStockPhoto)

Erstatter lærebøker med wiki-løsning, og lar elevene fylle den med eksamens-spørsmål.

Lærebøker er dyre å produsere, og ofte skal de bare gis ut i små volum for spesialiserte studier. Prisen per eksemplar blir derfor høy, og mange mener det burde satses mer på å bruke IT-teknologi istedenfor bokformatet.

En av de mest aktuelle teknologiene for dette, er redigerbare wiki-systemer. Det mest kjente systemet er naturligvis Wikipedia, det nettbaserte leksikonet som hvem som helst kan redigere, men wikier blir stadig mer utbredt også i andre sammenhenger.

Mange lærere rundt om i verden har begynt å eksperimentere med wiki-systemer som en del av undervisningsmaterialet, men det er få kjente tilfeller der wiki-systemet har tatt fullstendig bort fra det tradisjonelle bokpensumet.

En som har gjort det, er Gerald Kane, assistentprofessor i informasjonssystemer ved Chestnut Hill College, i Boston. Han baserer nå sin undervisning på en wiki-løsning fra SocialText. Istedenfor bare å være et tillegg til pensumlisten, er det i wiki-systemet hovedstoffet ligger.

- Wikien har blitt et robust verktøy og det har endret måten jeg underviser på. Det går spesielt på det jeg nå er mer enn guide for studenene, enn en foredragsholder. Wikien er nå basisen og plattformen som klassen min baserer seg på, sier Kane til amerikanske Computerworld.

Systemet inneholder ikke bare pensumet. Studentene kan også bruke den til å legge ut sine besvarelser før de leverer de inn, slik at medstudenter kan komme med innspill før den skal vurderes for karakter.

Dette åpner selvsagt muligheten for at andre elever kan se besvarelsen og plukke momenter derfra, men det problemet løses gjennom typen spørsmål som stilles. Dessuten er det lett å se om noen har kopiert svar fra en innlevering som er lagt ut.

Kane har også latt studentene komme med egne eksamensoppgaver, og de skal ha generert nærmere 350 oppgaver som holder godt nok nivå til å brukes på en eksamen.

- Studentene ser alle spørsmålene på forhånd, men de vet ikke hvilke jeg kommer til å bruke, sier Kane.

Med så mange kvalitetssikrede spørsmål betyr at studenter som "jukser" ved å lære seg alle spørsmålene og svarene på forhånd, i praksis har lært seg pensumet de skal igjennom.

- Min wiki er nå min lærebok. Denne plattformen er uendelig mye bedre og den fylles med informasjon fra en rekke kilder. Det tar et og et halvt år å lage en lærebok, og innen den er ferdig er den ofte utdatert, sier Kane.

Han er ikke i tvil om at dagens lærebøker etterhvert vil forsvinne.

- Bruken av lærebøker vil begynne å avta, og de vil sannsynligvis bli erstattet med samarbeidsbaserte løsninger som for eksempel wikier, sier Kane.

    Les også:

Til toppen