Prøvekjør programmet før du kjøper det

Runaware.com lar deg prøvekjøre en rekke utbredte programpakker for Windows og Linux over Internett - gratis og uten installasjonsprosedyrer.

Nettstedet har vært drevet siden mai i fjor, av det svenske selskapet Runaware AB. Forretningsidéen til Runaware er å være en såkalt "evaluation services provider" eller ESP. Programvarehus betaler Runaware for å legge ut applikasjoner som alle med Internett-tilgang kan prøvekjøre gjennom sin nettleser.

Blant Runawares kunder er Corel, Macromedia og Lernout & Hauspie. Det betyr at du kan prøvekjøre for eksempel WordPerfect Office 2002 - flere uker før den kommer på markedet - Corel Draw 10, Macromedia Flash 4 og Lernout & Hauspies Power Translator Pro. Hvis du lurer på om du skal bytte fra Windows til Linux, kan du prøvekjøre applikasjonene i Hancom Office, en rimelig suite med tekstbehandler, regneark, presentasjonsprogram og tegneprogram.

Prøvekjøringen gir tilgang til alle funksjonene du trenger for å danne deg et bilde av hvordan applikasjonene virker. Applikasjonen kjøres i et vindu i din nettleser - fortrinnsvis Internet Explorer 5 - med samme grensesnitt som i sitt tiltenkte operativsystem. Samtidig er nøkkelfunksjoner satt ut av spill. Du kan blant annet ikke åpne eller lagre dokumenter, og i tilfellet Power Translator, kan du heller ikke klippe og lime. Motivet for disse begrensningene er åpenbart: Runaware tilbyr bare en evalueringsmulighet, ikke selve applikasjonen.

En uting det svenske selskapet ikke har utbedret, er manglende håndtering av spesialtegn. Norske og svenske vokaler, franske aksenter og så videre, gjengis enten ikke, eller med kinesiske tegn.

Runaware krever en beskjeden registrering. Ved første prøvekjøring lastes et Java-program på om lag én megabyte. Dette programmet blir liggende igjen på harddisken din og brukes ved senere prøvekjøringer. Det samme Java-programmet tillater prøvekjøring av alle applikasjonene på Runaware. En abonnementsordning gjør det mulig å la deg varsle dersom det kommer nye evalueringstilbud innen de kategoriene du er interessert i. Blant kategoriene er også databaser, konstruksjon, web-utvikling med flere.

Nettstedet gir anvisninger dersom du har en applikasjon du ønsker å legge ut til evaluering.

Til toppen