Provida raser videre

Det dramatiske fallet i Provida-aksjen fortsatte for andre dag på rad på Oslo Børs tirsdag. Det er bare én krone igjen til bunnoteringen i oktober i 1996.

Det ble ikke en hyggelig dag for IT-aksjene på Oslo Børs tirsdag. Totalindeksen steg med 1,49 prosent mens IT-aksjene falt med 0,81 prosent. Dette kan skyldes at tungtveiende Merkantildata falt 3,9 prosent. Også en rekke andre IT-selskaper, deriblant Agresso, Visma, Norman Data Defense og Ask, falt gjennom dagen.

Men verst gikk det ut over Provida, som falt som en sten for andre dag på rad. Tidlig på dagen offentliggjorde selskapet to dårlige nyheter:

  • Den første var at gründeren Jo Arnstad går av som administrerende direktør - knappe 24 timer etter at børsen ble kjent med at Kreditkassen hevet to kontrakter med Provida til en samlet verdi av 109 millioner kroner. Banken påstår at Provida har forsinket deres nye inn- og utlånssystem med et helt år.
  • I den andre børsmeldingen advarer Provida om et vesentlig svekket resultat i fjerde kvartal fordi selskapet ikke vil inntektsføre arbeid utført for Kreditkassen, selskapets største kunde.

Styret og administrasjonen i Provida har vil trolig ikke regnskapsføre inntekter fra arbeidet fordi selskapet venter at Kreditkassen skal forlange avslag i betalingen for lånesystemet.

Markedet forsto raskt at kontraktsbruddet ville føre til svakere tall. En analytiker sier til digi.no at han regner med at Provida vil få beholde kontrakten, men at selskapet må betale mye av arbeidet selv. Avsetning selskapet må melde for i fjerde kvartal blir et betydelige antall millioner kroner, mener anaytikeren.

Providas sluttnotering tirsdag endte på 35 kroner - en knallhard landing etter å ha vært oppe på 55 kroner sist fredag. I løpet av dagen ble aksjen omsatt til skarve 30 kroner, fire kroner under bunnoteringen i oktober 1996. Provida ble børsnotert 25. april 1996 og aksjen var oppe i 180 kroner i mai i år.

Iterated falt til ny bunnotering - ned én krone til fire kroner. Iterated ble introdusert på børsen 1. oktober i fjor til kurs 80 kroner.

Det var stort sett olje og shipping som dominerte på plussiden på Oslo Børs tirsdag. Computer Advances Group (CAG) steg seks prosent til 26,50 kroner, trolig på grunn av offentliggjøring av hyggelige kontrakter i går.

Til toppen