Qt for Windows får todelt lisens

Snart blir det enklere å utgi Qt-basert Windows-programvare som åpen kildekode.

Snart blir det enklere å utgi Qt-basert Windows-programvare som åpen kildekode.

Qt fra Trolltech er blant de norske IT-produktetene som er mest kjent utenfor landegrensene. Det er snakk om et er programmeringsrammeverk for å lage kryssplattform grafiske brukergrensesnitt til desktop-programvare. Dette betyr at den samme kildekoden kan benyttes, uavhengig av hvilken operativsystem som benyttes, så lenge det støttes av Qt.

Trolltech tilbyr Qt til Windows, Mac OS X og Unix, inkludert Linux. Bortsett fra til Windows, har utviklerne kunnet velge mellom to ulike lisenser, enten en kommersiell lisens eller en åpen kildekode-lisens. Den sistnevnte krever selvfølgelig at programvaren som utvikles, også utgis som åpen kildekode.

Utviklerne av Qt-basert programvare for Windows har ikke hatt en slik valgmulighet. For disse har kun den kommersielle lisensen, som koster penger, vært tilgjengelig.

Nå, omtrent ti år etter at Windows-versjonen ble gjort tilgjengelig, annonserer Trolltech at selskapet vil gjøre Qt tilgjengelig under GNU General Public License (GPL) også for Windows, i tillegg til den kommersielle lisensen. Den nye forretningsmodellen vil ta i bruk når versjon 4.0 av Qt blir tilgjengelig i andre kvartal av 2005. Windows har så langt vært den mest populære plattformen for kommersiell Qt-utvikling, med knapp margin foran Linux.

Blant selskapene som har tatt i bruk Qt, er Adobe, AMD, Walt Disney Feature Animation, Synopsys og Volvo. Det er også kjent at Linux-utgaven av kommunikasjonsprogramvaren Skype, er basert på Qt.

Eirik Chambe-Eng, president og medgründer i Trolltech, sier i en pressemelding at selskapet er sikre på at lanseringen av en åpen kildekodeversjon av Qt for Windows vil gjøre Qt til én av de viktigste utviklingsmiljøene for Windows-applikasjoner. Dette med bakgrunn i erfaringene selskapet har med åpen kildekodeutgavene for de øvrige operativsystemene selskapet støtter.

Et annet selskap som har valgt en tilsvarende modell, er MySQL. Selskapet har tilbyr også programvare under to ulike lisenser.

- Todelt lisensiering er en vinn-vinn-situasjon for alle, siden teknologileverandører kan kjøpe og lisensiere kommersielt støttet programvare som har blitt testet og utprøvd av et enorm åpen kildekode-felleskap, sier Mårten Mickos i en pressemelding.

- Tilsvarende drar åpen kildekode-felleskapet nytte av programvare som støttes av en stabil organisasjon, sier Mickos.

Til toppen