Qualcomm vil inn på servermarkedet

Lover ukompliserte, energieffektive løsninger.

Qualcomm vil inn på servermarkedet
Qualcomm vil bruke sin erfaring innenfor mobilmarkedet til å angripe server-verdenen. Bilde: Cisco

Brikkeprodusenten Qualcomm er allerede ganske dominerende på mobilmarkedet, og leverer prosessorer til de aller fleste produsentene.

Nå vil det erfarne firmaet inn på et nytt marked, nemlig servere, og dermed utfordre giganter som Intel og AMD.

Det er uavklart når Qualcomm skal begynne å selge brikkene eller hva de vil koste, skriver Wall Street Journal (via Engadget), men toppsjefen Steve Mollenkompf forteller at de har kontakt med kunder, men at det tar tid å bygge opp en virksomhet av denne typen.

Prosessorteknologien som Qualcomm vil bruke baserer seg på ARM-teknologier, som altså er bredt brukt i mobile brikker og noen enkelte serverløsninger. Det er likevel Intels arkitektur som fortsatt dominerer markedet.

Mange serverprodusenter har imidlertid etterlyst alternativer til x86-arkitekturen, og ARM-brikkene har én stor fordel, nemlig lavere energiforbruk, selv om de kanskje ikke er så kraftige som Intels mektigste løsninger.

Det å bruke store mengder, gjerne hundrevis av svakere, men effektive brikker, er for mange mer attraktivt enn å installere noen få, kraftige, men krevende Intel-prosessorer. Spesielt drift av massive nettsider som Facebook kan være relevant for Qualcomm, da slike selskaper kan tilpasse sine datasentre til å håndtere spesifikke oppgaver enklere med ARM-brikkene. Qualcomm har også brukt nettopp Facebook som et eksempel på en kunde de gjerne vil jobbe med.

Steve Mollemkompf sier at selskapets satsning på servermarkdet kan generere opptil 15 milliarder dollar i inntekter innen år 2020.

    Les også: