Raid mot svenske DVD-butikker

Svenske myndigheter har raidet filmbutikker i Göteborg og Stockholm på leting etter DVD-filmer kodet for sone 1. Hundrevis av filmer ble beslaglagt.

Svenske myndigheter har raidet filmbutikker i Göteborg og Stockholm på leting etter DVD-filmer kodet for sone 1. Hundrevis av filmer ble beslaglagt.

Myndighetene i Sverige har beslaglagt hundrevis av DVD-filmer med regionkode 1, i et raid på videobutikker i Göteborg og Stockholm. TV-Spelbörsens butikker i både Stockholm og Göteborg fikk besøk.

- Kronfogden var innom butikken vår og kikket etter sone 1-filmer. Forbudet mot import fra USA har stått i et halvt år, så vi importerte filmene fra Danmark. Vi mener vi ikke har gjort noe ulovlig, så vi får se hva som skjer når det kommer opp i retten, sier Fredrik Munoz til digitoday.no.

Han jobber i TV-Spelbörsens butikk i Klarabergsgatan i Stockholm, og forteller at flere butikker han kjenner til har vært utsatt for dette. Han stiller seg uforstående til at filmbransjen skal kunne presse gjennom regler som hindrer folk i å se de filmene de vil, i den kvaliteten de vil.

- Det er helt unikt at de kan tvinge gjennom slike regler, det er som om de skulle forby folk å kjøpe amerikanske biler, sukker han oppgitt.

Filmer med regionkode 1 er beregnet på USA, mens Europa får sone 2-filmene. Mange filmentusiaster mener sone 2-filmene holder langt dårligere teknisk og innholdsmessig kvalitet enn "originalen" for sone 1. Derfor ble det ramaskrik da franske butikker plutselig fikk et importforbud smelt i disken i fjor. Her til lands har Akers Mic blitt dømt i Lagmannsretten til å slutte å selge stort sett alt av sone 1-filmer, og importørene har gått til sak mot andre butikk-kjeder på dét grunnlaget.

Rundt 500 DVD-plater med en samlet verdi på rundt 130.000 svenske kroner ble beslaglagt i raidet. Svensk politi har også tidligere raidet DVD-selgere, og da ble en forhandler ilagt bøter på mer enn 400.000 kroner, ifølge Metro, som siteres av hackernettstedet 2600.com.

Fra Kronofogdens avdeling for spesialinndriving i Stockholm opplyses det at TV-Spelbörsen ble anmeldt av flere selskaper, nærmere bestemt Buena Vista Home Entertainment, svenske Egmont, Paramount, Sandrew Metronome, Scanbox, Svensk Filmnindustri, Universal og DHE Sverige.

- Beslutningen om ransaking tas av tingsretten, og DVD-plater kan beslaglegges for bevisføring, opplyser en talsperson for fogden.

Til toppen