JUSS OG SAMFUNN

Raser mot nye toppdomener

Europeisk banktilsyn frykter enda mer svindel.

Europeiske finanstilsyn er svært kritisk til nye .bank og .fin domener. De vil helst at ICANN skrinlegger planene.
Europeiske finanstilsyn er svært kritisk til nye .bank og .fin domener. De vil helst at ICANN skrinlegger planene.

Det har brutt ut ful krangel mellom ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) og europeiske bankmyndigheter. Årsaken er at ICANN i fjor sommer åpnet opp for nye generiske toppdomener myntet på bank- og finanssektoren.

Toppdomenene .bank og .fin skal tas i bruk, men dette liker ikke European Banking Authority (EBA). I et skrapt brev til ICANN advarer de mot disse domenene.

Brevet kan du laste ned her (pdf.)

De frykter nemlig at bankkunder kan bli forledet til å tro at en tjeneste med et slikt domene-navn er underlagt normalt banktilsyn, noe det ikke vil være automatikk i. Dessuten, peker EBA på i brevet, vil ikke de nye toppdomenene vise til ett enkelt land. Det kan da være vanskelig for kunder å bedømme hvor den finansielle virksomheten til tjenesten befinner seg.

Dette er viktige forhold innen reguleringen av banker, ettersom rammevilkårene og kundebeskyttelsen er forskjellig fra land til land. For eksempel vil en utenlandsk bankfilial i Norge ikke automatisk være omfattet av de samme garantiordningene som norske banker plikter å følge.

Men EBA er også bekymret for at banker og andre finansinstitusjoner må etablere kostbare og komplekse juridiske strukturer for å beskytte sine merkevarer fra svindel og bedrag.

– Nye «.bank» og «.fin» nettsider kan også brukes til å utføre ny type svindel, og åpne døren for en enda mer farlig phising- og svindel-virksomhet, advarer EBA.

Frem til 29. mars vil det være åpent å søke på de nyegeneriske toppdomenene.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.