Rask dataskyfling på Apples nye G3

Alle de nye G3-Mac-ene kommer med 100 Mbps Ethernet, USB og Firewire. Apple og Steve Jobs betrakter SCSI som en historisk overlevning.

I løpet av et par måneder vil også gigabit Ethernet gjøres tilgjengelig til de nye G3-maskinene. Tradisjonelle serie- og parallellutganger er definitivt forkastet.

- Vi satser på de nye raske serielle standardene, sa Apple-sjef Steve Jobs i sin åpningstale på Macworld i San Francisco tirsdag. - De sikrer tynne og håndterlige kabler og kan brukes til alle former for tilleggsutstyr.

Både USB (universell seriebuss) og FireWire gjør at et stort antall selvkonfigurerende enheter kan koples til en maskin mens denne er i drift. Hovedforskjellen mellom dem er hastigheten. USB rekker opp til 12 Mbps, mens FireWire når 400 Mbps. USB kan ta opptil 127 samtidige enheter, mens FireWire begrenses til 63.

Jobs sa at kunder som ønsket det, fortsatt kunne få de nye maskinene med utgang for Ultra2 SCSI. Men sammenlikningen mellom SCSI og FireWire viser hvor overlegen den nyeste teknologien er. Ikke bare er ytelsen fem ganger så stor. FireWire tar 63 enheter mot SCSIs 7, og det kreves verken svitsjer eller terminator. Dessuten gjør FireWire-standarden at tilkoplede enheter ikke trenger egen strømforsyning.

Jobs gjennomførte to demonstrasjoner av FireWire. I den første tok han en standard digital videoopptaker. Det tok bare sekunder fra han koplet FireWire-kabelen fra G3-maskinen til kameraet, før bildet fra kameraet spratt opp på skjermen. I disse sekundene hadde systemet gjenkjent kameraet, konfigurert seg, og åpnet visningsapplikasjonen.

Den andre demonstrasjonen gjaldt en ny type 6 GB FireWire-disk fra VST, litt mindre enn en videokassett. Jobs trakk opp neste modell av den samme, med tilsvarende kapasitet og ytelse i mindre enn halv størrelse. Poenget var å vise hvordan slike disker kan brukes til å gjøre store mengder data bærbar. Han stakk FireWire-kabelen fra G3-maskinen inn i disken. Øyeblikket etter kunne han klikke på ikonet på G3-skjermen og spille av en video.

Til toppen