Raspberry Pi får stor oppgradering

Ny modell lanseres i dag - kan kjøre Windows 10.

Raspberry Pi får stor oppgradering
Raspberry Pi 2 Bilde: Raspberry Pi

Den populære knøttemaskinen Raspberry Pi får en ny, merkbart kraftigere modell.

Oppgraderingen er betydelig nok til å rettferdiggjøre et “2”-tall i modellnavnet. Heldigvis blir prisen på 35 dollar den samme.

Det er fortsatt snakk om et enkelt kretskort for entusiaster, som skal åpne for all mulig videreutvikling av maskinvaren. De første modellene av Raspberry Pi har bevist at det er få grenser for kreativiteten.

Spesifikasjonene er imidlertid langt bedre enn den hittil kraftigste modellen, B+.

Brikken som Raspberry Pi bygger på er en 900 MHz Broadcom BCM2836 med fire prosessorkjerner. Mengden RAM er 1 gigabyte. Dette betyr en ytelsesforbedring på minst seks ganger sammenlignet med B+-modellen.

Pi-skaperen Eben Upton forteller til britiske The Register at tidligere har maskinene hans vært bra til å være så billige. Med den nye arkitekturen er de nå rett og slett bra, mener han.

Samtidig skal Pi 2 være fullt bakoverkompatibelt med tidligere modeller når det gjelder multimedia, grensesnitt og formfaktor.

De eldre modellene skal også være i salg i tiden fremover.

Upton regner med at produksjonen av maskinene i løpet i året vil være fordelt på 80 prosent Raspberry Pi 2 og 20 prosent Pi B+. Det skal allerede være rundt 100.000 eksemplarer av Pi 2 produsert, slik at man skal unngå å måtte vente i kø.

Den aller enkleste modellen, Raspberry Pi A+, vil også fremdeles være mulig å kjøpe til minimale 20 dollar.

Oppsiktsvekkende nok fortalte Eben Upton bare i fjor sommer at en Raspberry Pi 2 ville først lanseres i 2017. En lansering to år tidligere er altså svært hyggelig for entusiastene.

Oppdatering: Microsoft bekrefter at de vil slippe en egen, gratis versjon av Windows 10 som skal kjøre på Raspberry Pi 2. Denne vil gjøres tilgjengelig via utviklerprogrammet for tingenes internett.

    Les også: